La llarga llista – Diari del Canvi Nº99

En aquest número del Diari de Canvi, reflexionem sobre la llarga llista de promeses sobre l’habitatge fetes durant aquest període electoral.

 

Venim d’un llarg període electoral, que poder encara no ha acabat. Durant tots aquests mesos es van sentir tota mena de promeses entorn de l’habitatge, en l’àmbit municipal i estatalment. Moltes d’aquestes promeses es van fer sabent perfectament que eren pràcticament impossibles per diferents motius. Entre les promeses electorals i les polítiques reals hi ha un gran abisme.

 

Manca d’immobles disponibles per llogar

En tot cas, es podrien comptar els titulars i les hores de mitjans de comunicació que han parlat de l’habitatge, especialment del lloguer. Estem millor que abans? No. Ho estarem a curt termini? Desgraciadament creiem que no…

 

Ja fa mesos que advertim que tenim un enorme problema d’oferta, no hi ha immobles disponibles per llogar-se en les zones on hi ha gran demanda. Aquesta situació fa que constantment rebem trucades de persones conegudes que ens demanen que els ajudem a ells o a coneguts seus a trobar un immoble de lloguer a la zona de Barcelona, una llarga llista de potencials llogaters que gestionem a mesura que a poc a poc tenim oferta disponible. Així i tot, la llista cada cop es fa més llarga.

 

Els motius d’aquesta falta d’oferta

Sobre les causes de la falta d’oferta ja n’hem parlat diverses vegades, i la situació no ha canviat. Per una banda, els constants canvis de marc jurídic han frenat la inversió, i per tant la generació de nova oferta, i a la vegada en alguns casos també han incentivat la desinversió, retirant oferta del mercat.

 

L’altre gran motiu de la falta d’oferta és el trencament de la rotació intrínseca del lloguer. Aquest dinamisme és el que generava la majoria d’oferta anual que teníem, i per què s’ha trencat? Primer perquè els llogaters canviaven per adaptar-se a les seves necessitats, per exemple, creix la família i necessito un immoble més gran, avui qui té aquesta necessitat no troba alternatives al mercat de lloguer, i si la troba, probablement no la pot pagar, això trenca el dinamisme del mercat.

 

Segon perquè un percentatge de llogaters compraven i “alliberaven” l’immoble on vivien, aquest percentatge també s’ha reduït significativament. Per acabar, oferta que s’ha destinat a altres modalitats de lloguer amb demanda constant i creixent, i que s’ha fet de forma legal i legítima (tot i que hi hagi veus que ho vulguin negar). Amb aquest context, durant el primer semestre del 2023 hem tingut una oferta disponible quasi un 50% inferior al mateix període dels anys anteriors.

 

La rehabilitació d’edificis, l’estalvi energètic.

Però, encara parlem de llistes, en aquest cas d’edificis (comunitats de propietaris i edificis verticals) que tímidament han iniciat els tràmits per començar una rehabilitació de caràcter d’estalvi energètic. Malauradament, aquesta llista és més curta que no pas la dels edificis que encara no s’han decidit a fer aquest pas, el qual serà imprescindible molt més aviat del que tots pensem.

 

Des d’Amat Immobiliaris, a través d’AmatZonia, fa molt temps que treballem activament per a fomentar aquesta transformació dels edificis, i els Fons Next Generation havien de ser els grans impulsors d’aquesta transformació. No només la nostra experiència, sinó que la mateixa Administració i les dades relacionades reflecteixen que estem molt lluny de què els fons estiguin impulsant les rehabilitacions.

 

El principal motiu, la seva complexitat, la gran quantitat de burocràcia per poder tramitar-los, els temps establerts per rebre la subvenció, etc. La suma de tots aquests factors, que estan en mans de l’Administració de poder canviar, fa que no hi hagi confiança ni ganes de generar projectes vinculats a aquests fons, i per això, malauradament, la llista en aquest cas és molt curta. Així i tot, al contrari que en el món del lloguer, sembla que l’Administració té clar el problema i com millorar-lo.

Guifré Homedes | Director General

T’ha agradat aquesta reflexió? Comparteix-la!

Llegeix més reflexions al “Diari del Canvi” per Immaculada Amat

El Diari del Canvi és una iniciativa d’Amat que va sorgir en resposta a la crisi financera que va esclatar a l’estiu de 2008 i que va tenir un gran impacte en el mercat immobiliari. En aquell moment d’incertesa, Amat va sentir la necessitat i la convicció d’informar els seus clients, col·laboradors i contactes sobre els esdeveniments i canvis que estaven succeint i que afectaven a tothom.