Reunions telemàtiques de comunitats durant el confinament

Durant les setmanes de confinament el nostre Departament de Comunitats no va aturar-se ni un moment tot i estar treballant des de casa. El fet que tothom hagués de passar gran part del seu temps a casa, l’ús d’espais comuns i les tempestes que vam tenir van fer que haguéssim de seguir gestionant les incidències que anaven sortint durant aquelles setmanes a les comunitats, a més de fer algunes reunions de comunitat també pendents.

La millor manera de solucionar tot això va ser fent les reunions de forma telemàtica. És exactament el mateix que una reunió presencial, però millor i més ràpid, perquè afavoreix la conciliació i es guanya temps. Es connecta tothom qui té permís per estar a la reunió de comunitat, i al ser a través d’una pantalla és més molt més fàcil perquè t’estalvies el temps dels desplaçaments fet que provoca que hi hagi més gent connectada. Podia ser que el primer cop costés agafar la dinàmica, però un cop s’agafava tot era bastant fàcil, i han resultat ser reunions molt productives, sobretot en comunitats petites. Fer-ho d’aquesta forma ens ha facilitat molt la feina; la comunicació és més ràpida i és més fàcil de quadrar les dates.

Per altres consultes més concretes sempre teníem el mail i el telèfon disponibles, ja que no podíem, i encara no podem, rebre a tothom a les oficines si no es tracta un tema molt especial i que el gestor decideix donar cita prèvia.

Ara que hem introduït aquesta eina de treball amb els propietaris no volem pensar en descartar-la, ja que ens ha sigut molt útil. Podem fer reunions sense que hagin de ser 100% presencials, són més productives i ens estalviem els desplaçaments.

 

0 Read More

Els números del mercat immobiliari fins ara

Divendres vam presentar el nostre Informe de Mercat del 2019 a la premsa de forma online i, a més a més, vam aprofitar per mostrar també el nostre informe sobre la Gestió de la Crisi COVID  i explicar els números actuals ja que la situació a variat respecte l’any passat i no tenia sentit parlar només dels números del 2019, sabem que la situació actual inquieta a tothom. Per aquest motiu hem volgut explicar molt bé com està el mercat actualment.

Un total de 25 persones es van connectar pendents de les dades mentre el Director General d’Amat Immobiliaris, Guifré Homedes Amat, anava explicant i desglossant les dades i contestant les preguntes dels periodistes assistents.

Centrant-nos en el que portem de 2020, el 1r trimestre, abans de la COVID-19, l’any va començar amb força. Teníem de mitjana 34 nous contractes de lloguer i 26 vendes al mes, un 13% més si es comparava amb el 2019.

Però amb l’impacte del coronavirus aquesta dinàmica es va trencar. Durant la primera setmana de confinament van caure un 80% els contactes i es van reprogramar les visites pensant que estaríem menys temps a casa. El teletreball no va suposar cap problema, ja que als 2 dies ja estàvem treballant des de casa al 100%.

En canvi, vam avançant-nos creant un marc de negociació per oferir solucions a propietaris i llogaters en quant a les rentes, la resposta del propietaris va ser molt bona ja que “tots han remat molt per ajudar als llogaters perquè no marxin” confessava Homedes. Vam tenir un total de 247 peticions, un 13% de la nostra cartera, sent un 9% en habitatges i un 38% en locals. Tot aquest procés, per part de l’equip de Patrimoni, va suposar una càrrega emocional i un treball molt intens. Per part de l’equip de Comunitats també ha hagut de gestionar conflictes de les zones comunes com les piscines, urgències o desperfectes que van causar les fortes pluges d’algunes dies. Tot això s’ha seguit fent a través de trucades, mails i fins i tot hem introduït la video-trucada amb el propietaris per poder fer reunions.

Aquestes 9 setmanes van ser un moment de ‘no-mercat’, la oferta, la demanda i les operacions es van congelar, intentant aguantar-les fins que es poguessin fer visites, ja que “pots fer un 80% de la feina de forma digital, però has d’acabar rematant la feina físicament amb les visites”, explicava el Director General. Tot i el moment de ‘no-mercat’, el confinament ens va agafar en el moment d’entregar 2 promocions i fer les escriptures dels immobles, i per poder-ho fer “s’ha viscut situacions molt dantesques”.

Amb l’arribada de l’inici de la desescalada i les fases de reobertura, va ser quan vam començar a poder fer visites i vam tenir una entrada molt alta d’interessats tant en venda com en lloguer. De les operacions de lloguer que hi havia en marxa abans del confinament, un 25% de totes ells van caure, però com a contrapartida els contractes de lloguer s’estan tancant molt ràpid.

Moltes de les noves peticions que estan arribant són persones que vol sortir de les ciutats i busquen tenir terrasses, jardins i llum natural a casa. A més a més, amb l’entrada forçosa del teletreball, també estem comprovant que els despatxos “són una habitació que havia perdut interès en els últims anys i ara ha guanyat molt valor” raonava el Director d’Amat i afegia que també guanyaran importància els espais amb diferents usos.

Des de l’inici de la desescalada fins a divendres passat, 19 de juny, quan es van presentar aquestes dades hem fet 17 vendes i 36 contractes de lloguer, tot i això Guifré Homedes preveu que “l’eufòria comercial que estem vivint aquestes setmanes afluixarà”, però que l’escenari és molt diferent al que passava al 2008.

En quant al preus de la venda de segona mà, de moment no estem veient cap tendència ni a l’alça i a la baixa, en el cas de lloguer, encara es aviat per veure-ho, i en els habitatges d’obra nova “no esperem cap baixada, perquè la venda està molt avançada i entenem que els promotors no baixaran els preus”. Tot i aquestes dades Homedes explicava que “si no hi ha oferta és molt difícil que baixin els preus, però si a la gent li baixen el salari és molt complicat que puguin pagar i llavors s’hauran de baixar preus; ens falta perspectiva per veure què passarà”.

Les previsions que tenim del 2020 han canviat respecte el que veiem a finals 2019, i ara preveiem que vendrem un 40% menys i llogarem un 20% menys, aquesta baixada sobretot vindrà donada pels mesos d’inactivitat. Tot i aquestes dades, cada setmana hem d’anar revisant les previsions per ajustar-les una mica millor.

0 Read More

Resultats del mercat immobiliari al 2019

A mitjans del mes de maig vam publicar el Informe de Mercat del 2019 explicant quines van ser les tendències de l’any passat.

En línies generals el 1r semestre va estar caracteritzat per un ritme de vendes similar al del 2018, i una evolució dels preus pràcticament plana. En el cas del lloguer vam viure amb constants canvis legislatius, un total sis. Com a conseqüència no es va generar oferta per la inseguretat i en algunes zones, fins i tot, van repuntar més els preus.

Al 2n semestre, les inestabilitats econòmiques i polítiques van afectar a les vendes que se’n van ressentir un parell de mesos. Però al mercat de lloguer hi va haver més estabilitat jurídica fins a finals de desembre.

Queda palès que la sensibilitat del mercat al preu, tan de lloguer com de venda, és altíssima, i les operacions s’aturen al superar aquest llindar.

El lloguer al 2019

Analitzant amb més profunditat el mercat del lloguer del 2019, vam tancar l’any amb més contractes que l’any anterior, exactament un 10% més, en part perquè es van acabar projectes d’obra nova dirigits al mercat de lloguer. Tot i aquests projectes, l’oferta que hi ha al mercat de lloguer va ser més baixa que la demanda, i això va provocar que les rendes es mantinguessin altes arribant a 1200€ mensuals de mitjana.

Aquesta alta demanda també va fer que el 63% dels pisos que sortien al mercat triguessin menys de 2 mesos a llogar-se, fent que únicament un 9% del casos ho fessin més de 3 mesos. Gran part d’aquest 9% va ser perquè els propietaris pretenien llogar a un 10% per sobre del preu de mercat i provocant que triguessin més a trobar un inquilí. Per tant, queda demostrat que en aquests casos intentar llogar per sobre del preu penalitza la rendibilitat de l’habitatge perquè està més mesos buit i sense ingressos.

Un 43% dels llogaters es van quedar amb pisos de 3 habitacions, tot i això eren molts més els que volien 3 habitacions però que per l’alt preu van acabat quedant-se amb pisos de 2 habitacions. I en quant a les edats, el perfil del llogater és jove, un 41% està per sota dels 40 anys i ja un 39% va des dels 40 fins al 50. Amb les dades de l’any passat hem vist que a mesura que l’edat del client va augmentat l’opció a lloguer disminueix.

La venda al 2019

Si ens centrem en els pisos de venda, al 2019, va haver-hi una caiguda del 12% respecte al 2018, sobretot als mesos d’octubre i novembre per la incertesa econòmica i les turbulències polítiques provocant que el preu baixés per primer cop en els últims 4 anys.

El 54% dels pisos de segona mà venuts estaven en preus entre els 300.000 i els 450.000€, augmentant respecte l’any anterior que van ser un 24%.

El cas de l’obra nova sempre va lligat a les promocions que surten al mercat, i en els últims anys l’oferta ha estat molt estable sobretot a Sant Just, L’Hospitalet i a Sant Cugat. Els preus estan marcats per la capacitat adquisitiva dels compradors i no hi ha molt marge per a que els promotors pugin els preus. Les vendes van ser elevades mantenint ritmes de 7 immobles al mes, en el cas de Sant Just Desvern arribant gairebé als 10 pisos mensuals, tot i la baixada de vendes als mesos d’octubre i novembre per recuperant-se a desembre i mantenint-se a principis del 2020.

Però en l’habitatge d’alt standing és diferent, ens representa un número petit d’operacions però significatiu per l’elevat preu, sent un mercat consistent. Al 2019 es va seguir la tònica de l’any anterior, venent solars on construir cases noves unifamiliars fetes a mida, sent Sant Cugat la població on més va passar això.

La sostenibilitat

Al 2019 també va quedar palès el nostre compromís per apostar en habitatges sostenibles animant als propietaris a millorar i posar la dia els seus immobles i edificis en materia de sostenibilitat i eficiència energètica. Però, com ja hem comentat, amb els constants canvis normatius que van haver-hi als 2019 van desincentivar les inversions dels propietaris en aquest sentit. De totes formes des d’Amat vam ampliar el projecte del GreenDEX expandint el índex que mesura la quantitat de verd a Esplugues i Sant Just, i que des de 2018 ja fèiem servir a Barcelona, el nostre objectiu és que arribi a totes les localitats on tenim immobles.

El futur

Encarant el 2020 semblava que anava a ser un any continuista tot i que hi havia incerteses per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, però amb la irrupció del coronavirus ha provocat aquesta crisi sumint el mercat en un forat més profund del que ens esperàvem fent impossible preveure els seus efectes. De totes formes intentem enfocar el futur amb optimisme i amb les opinions dels experts com podeu veure a la sèrie de vídeo-entrevistes que estem fent anomenades ‘Després del COVID-19’.

0 Read More
AVUI ES
PORTEM DIES A PROP DE TU