Presentem l’Informe de Mercat del 2023 a la premsa

Guifré Homedes presenta l’informe de Mercat del 2023 a la nostra Boutique Luxury a Barcelona.

Ahir 13 de març, el nostre Director General, Guifré Homedes, va presentar davant de la premsa l’11è Informe de Mercat del 2023 d’Amat Immobiliaris, que engloba i resumeix les nostres dades de l’any passat i com vam percebre el mercat immobiliari.

 

Uns 16 mitjans van assistir a la presentació que vam fer a la nostra Boutique Luxury on vam parlar de la manca d’oferta d’habitatges i la seva baixa qualificació energètica, especialment en el parc de lloguer, l’augment dels llogaters estrangers, així com del bon any del mercat de Luxe. Podeu veure les notícies que ViaEmpresa, El Periodico i el Diari Ara han publicat sobre el nostre Informe de Mercat.

 

“Els llogaters lloguen el que poden, no el que volen.”

 

 

Mercat de lloguer

 

Després d’anys en creixement, el 2023 ha suposat el segon any consecutius de baixada, però aquest any la caiguda ha estat molt més pronunciada que el 2022, amb un 25% menys de nous contractes, acumulant una caiguda del 35% en els últims 2 anys.

 

Quasi el 75% dels nous contractes fets estan per sobre del 1.000 €/mes, una dada totalment oposada a la de fa deu anys, quan aquests tipus de contractes només representaven el 24%. Això és degut a diverses raons, inclosa la regulació del mercat. Després de la primera regulació el 2021, l’oferta va començar a disminuir. A més, la influència de la demanda estrangera, juntament amb l’escassetat de propietats disponibles, ha mantingut els preus a l’alça. Això ha impactat directament a la nostra cartera, ja que hem vist una reducció del 14% al 7% a la rotació de propietats. A més, un 1% dels propietaris opta per abandonar el mercat de lloguer “per evitar problemes”. La gent té cada vegada més dificultat per accedir a la compra d’un immoble, cosa que fa que els llogaters a no canviar de residència i que no s’alliberi oferta, i això alhora redueix encara més la disponibilitat i augmenta els preus, excloent encara més els grups més vulnerables.

 

“Si hi ha menys oferta, les exigències per escollir el candidat són encara majors i, per tant, els que estiguin a la cua econòmicament, no entraran al mercat de cap manera”.

 

El perfil de l’inquilí és d’entre 30 i 50 anys que paguen cada mes entre 1.001 i 1.500 €. Un 43% busquen habitatges amb 3 habitacions d’entre 65 i 95 m² i la gran majoria d’aquests immobles que lloguem tenen una qualificació energètica baixa d’una E.

 

La implementació dels Fons Next Generation destinats a aquesta transformació energètica ha estat mínima, un fracàs respecte als objectius que es van plantejar inicialment. “Un fracàs absolut de país”. Així ho percep el nostre Director General, que creu que s’ha desaprofitat una ocasió excepcional a causa d’un “interès molt baix tant del sector com de la societat en general”.

 

Així ho explica la notícia de EjePrime.

 

Lloguer de Temporada

 

Pel que fa al lloguer de temporada, el 2023 és el primer any en què tenim dades destacables. El primer que destaca Guifré sobre aquesta modalitat de lloguer és que s’ha estat informant malament. Ja que sempre es parla d’un màxim d’11 mesos, i això no és així, la llei no ho diu. Un contracte temporal bàsicament és un contracte on s’ha d’acreditar una temporalitat justificada que et porta a un lloc que, com que és temporalment, no es considera la teva primera residència, i especifica que no pot ser menys de 32 dies, però la temporalitat no té un sostre establert, és el projecte que et porta a desplaçar-te temporalment qui marca el sostre.

 

En el nostre cas, la durada mitjana de l’estada és de 13,5 mesos. El 54% dels llogaters de lloguer de temporada es traslladen el nostre país per a fins d’estudi, principalment a escoles de negocis. Així mateix, el 29% ho fa per motius laborals, i el 17% restant ho fa per qüestions mèdiques.

 

Mercat de venda

Segona mà

Pel que fa a vendes de segona mà, el temps mitjà per vendre un immoble ha sigut de quatre mesos, una mica pers sobre que la de 2022. El que si és destacable és que ens hem situat molt a prop dels 600.000 € de mitja, un augment en comparació l’any passat. El perfil d’inversió que havia desaparegut ha tornat, però només a Barcelona, això és perquè encara no hi ha confiança. A Barcelona, les operacions finançades han estat un 35%, una baixa considerable respecta el 62% del 2022.

 

Un 75% dels habitatges que hem venut són de menys de 120 m² i un 59% tenen entre 2 i 3 habitacions, l’edat mitjana del comprador es manté per sobre dels 40 anys. La majoria d’immobles de segona mà també tenen el repte de millorar des del punt de vista energètica, ja que més del 60% de les propietats venudes tenen una qualificació E o pitjor.

Informe de mercado Amat Immobiliaris 2023 - Venta

Obra nova

Pel que fa a l’obra nova, 2023 ha estat un any millor que el 2022, tot i que l’entorn d’incertesa no ha facilitat la presa de decisions en molts casos. Però, l’activitat va anar millorant clarament amb el pas dels mesos i tots els projectes s’han consolidat definitivament. La majoria dels projectes s’han situat en 1-2 vendes al mes, semblant al que passava a finals de 2022. Un dels canvis a obra nova en els últims anys, és que quan l’obra ja ha acabat encara queden pisos per vendre i, per tant, aquests pisos entren el mercat de venda normal, ja que són pisos que ja estan acabats i llestos per entrar a viure.

 

El comprador de menys de 40 anys continua tenint un pes important, on en molts casos l’obra nova és clarament el primer accés a un habitatge de propietat. En molts casos aquests compradors els diners els hi presten familiars. L’habitatge més venut és de >90 m², que representa un 74% quan el 2022 era un 19%. Això és perquè els pisos de 90 a més 180 m² han passat de representar un 81% el 2022 ara és un 26%. El nombre d’habitacions també ha disminuït, ara el 40% d’immobles tenen 2 habitacions, respecte al 2022 on 2 habitacions representaven el 27% i 3 habitacions el 46%. Els nivells energètics segueixen entre una A i una B.

 

Mercat Luxury

 

El mercat d’alt standing, ha estat un dels grans motors del 2023 per nosaltres. 50% de les vendes han estat cases majoritàriament situades a Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallès, i si li afegim els solars unifamiliars venuts per fer cases d’alt standing, ens situem en què més de la meitat del mercat ha girat entorn de les cases unifamiliars.

 

Antares Barcelona - Amat Immobiliaris

A la ciutat de Barcelona, les nostres vendes d’alt standing s’han centrat en dues zones molt concretes: la Zona Alta de Barcelona i a Diagonal Mar. Des del punt de vista de la demanda continua sent un mercat combinat entre comprador local de reposició i comprador estranger de segona residència. Gràcies al mercat internacional, hem aconseguit vendre en alguns dels projectes més emblemàtics de la ciutat, incloent-hi un immoble al pis 20 de la torre Antares de Barcelona.

 

La Ley de la Vivienda

 

Entre les preguntes dels periodistes, van destacar les relacionades amb la Ley de la Vivienda que havia d’entrar en vigor aquest 13 de març, però s’ha endarrerit fins divendres. El director general d’Amat Immobiliaris ha catalogat la nova llei com a “mal gestionada” i que tindrà “poc impacte en l’accés a l’habitatge” i “exclourà els més vulnerables”.

 

Si voleu veure l’informe de mercat complet, ho podeu fer aquí.

 

Per qualsevol dubte, o si vols informació, pots contactar amb nosaltres a través d’info@amatimmo.cat o trucant-nos al (+34) 934 803 400.

 

T’ha agradat l’article? Comparteix-t’ho!