Auca Història 75 Anys Amat…

Pilarín Bayés dibuixa una auca explicant la nostra història “75 Anys Amat…”

 

El passat dimecres 3 de maig vam celebrar a la Sala Oriol Martorell de l’Auditori de Barcelona el 75è aniversari d’Amat Immobiliaris. Un acte dedicat a homenatjar, recórrer i valorar el passat de l’empresa, així com reconèixer la importància de la família, dones, cultura i societat com a pilars vitals de l’empresa. Durant aquest acte, l’entranyable Pilarín Bayés va fer un repàs pel passat de l’empresa comentant l’auca que ha dibuixat i que explica els 75 Anys…

 

Els 75 anys d’Amat comencen el 1948

Amat neix l’any 1948 quan un jove, al qual avui anomenaríem emprenedor, Joan Amat, de 24 anys i amb estudis mercantils, posa en marxa a casa seva a Sant Just Desvern i a Barcelona un despatx professional d’administració de finques. Quatre anys més tard, el 1952, Joan mor a causa d’un càncer fulminant, deixant vídua a la Concepció, de 25 anys. En aquest moment, i amb dues filles petites, la Concepció decideix continuar amb el despatx. En ple franquisme i en un món masclista, la Concepció, perd la meitat dels seus clients. No pot anar sola a fer negocis, el seu germà, un home, ha d’acompanyar-la perquè els clients confiïn en ella.

Auca 75 Anys_Amat Immobiliaris_PIlarín Bayés

L’expansió ve de la mà de les dones

La “Viuda Amat”, tal com se la coneix, veu recompensada la seva dedicació, esforç i treball, i recupera antics clients. Les seves filles, l’Immaculada i la Joana, combinen estudis i treball al despatx, anant a cobrar els rebuts de lloguer, que en aquest moment es realitzaven a mà. A partir de 1960, amb la publicació de la Llei de Propietat Horitzontal, Amat gestiona més treball. Obrim oficina a Sant Just i el 1970, l’Immaculada, advocada, i la Joana, Administradora de Finques, s’incorporen plenament al despatx. Ja no se les coneix com “el despatx de la Viuda Amat”, sinó com el despatx Amat, especialitzat en Assessorament Administratiu de Finques. Concepció i les seves filles adopten una postura “feminista” i a principis dels anys 80 decideixen convertir-se en una empresa formada exclusivament per dones, implementant polítiques de conciliació abans fins i tot que el concepte es popularitzés.

Una empresa i un poble forts i decidits

Als anys 80, el despatx va experimentar la seva primera informatització. El 1997, en col·laboració amb CEl Grupo, desenvolupem el primer programa informàtic per a la comercialització i gestió interna d’Agències Immobiliàries. És el moment de continuar creixent, i Sant Cugat del Vallès és perfecte per a això. El 1998, celebrem el 50è aniversari d’Amat amb un esdeveniment a l’Hotel Juan Carlos al qual van assistir 350 persones. El 1999 Concepció Amigó va rebre la Medalla Francesc Macià de mans del President de la Generalitat, Jordi Pujol. Aquest reconeixement s’atorga a persones destacades per les seves qualitats personals, mèrits o serveis en benefici dels interessos generals en l’àmbit laboral. Continuem sent una empresa de dones i llancem “la maternitat a la carta”, una iniciativa que ofereix programes de treball personalitzats per a cada empleada segons la seva situació i necessitats. Això mai va suposar un problema amb els nostres clients.

Auca 75 Años_Amat Immobiliaris_PIlarín Bayés

Arriba la crisi, però continuem endavant i sortim reforçats

El 2000, la plantilla la formen 42 dones i invertim cada vegada més en formació. A més, som la primera empresa del sector a aconseguir la certificació ISO 9001. El 2004, llancem l’Administració de Finques on-line i implementem el teletreball per donar suport a les dones que cuidaven de nens o persones grans. El 2008, després de l’entrada en vigor de la Llei d’Igualtat, contractem el primer home. Fins llavors, ens havíem mantingut fermes en la nostra idea de ser una empresa exclusivament de dones. Estem en plena crisi, però continuem endavant i sortim reforçats. La tercera generació, Guifré i Martina Homedes Amat i Nadia Massagué Amat, s’incorporen el 2010. A la primavera del 2014, celebrem els 65 anys d’Amat en un acte econòmic, cultural i social a la Pedrera, on rendim homenatge a la fundadora, Concepció Amigó, que ja comptava amb 88 anys.

Treballant pel futur

Després de superar la crisi, arriba la reactivació immobiliària. El 2015 neix AmatLuxury, marca enfocada a propietats de luxe. El 2018, el Guifré Homedes es converteix en el director general d’Amat i l’Imma i la Joana es traslladen a la nova oficina a Via Augusta per dedicar gran part del seu temps a entitats socials amb les quals estan compromeses, tant antigues com noves. La 3a generació asumeix el lideratge i sembla que, després de tot el viscut, res ens pot sorprendre. Però, el 2020 arriba una pandèmia mundial, un concepte que semblava propi de l’edat mitjana i pel qual ningú estava preparat. Malgrat tot, les nostres polítiques de conciliació i la nostra aposta per la tecnologia ens van permetre afrontar el confinament de manera efectiva. El teletreball era possible a Amat des de 2013 i l’Administració de Finques on-line estava operativa des de 2004. És 2023 i a Amat, gairebé sense adonar-nos-en, complim 75 anys.

Auca 75 Años_Amat Immobiliaris_PIlarín Bayés

Coneix els 75 anys d’Amat… de la mà de Pilarín Bayés o si ho prefereixes, llegeix el Llibre Història 75 Anys d’Amat.

¿Vols veure l’Auca completa? Fes clic aquí o acosta’t a les nostres oficines de Sant Just Desvern o Via Augusta, on actualment estàs exposada a la recepció. A continuació, podeu veure algunes fotos del 75 aniversari mentre Antoni Bassas entrevistava a Pilar Bayés sobre l’auca.

 

Vols saber com va ser l’acte del 75è aniversari d’Amat? Mira aquest videoresum o dona una ullada a les imatges de l’esdeveniment aquí!

 

Vols conèixer més sobre Amat Immobiliaris i els serveis que oferim? Fes clic aquí.

 

T’ha agradat l’article? Comparteix-t’ho!