Presentem l’Informe de Mercat del 2022 a la premsa

El passat 29 de març vam presentar davant de la premsa el 10è Informe de Mercat de 2022.

Informe Mercat 2022

El passat 29 de març el nostre Director General, Guifré Homedes, va presentar davant de la premsa el 10è Informe de Mercat del 2022 d’Amat Immobiliaris, que enguany celebra el 75è aniversari de la seva fundació, i que engloba i resumeix les nostres dades de l’any passat i com vam veure el mercat immobiliari.

Unes deu persones van assistir a la presentació que vam fer a la nostra Boutique Luxury on vam parlar de la manca d’oferta d’habitatges i la seva baixa qualificació energètica, especialment en el parc de lloguer, l’augment dels llogaters estrangers que necessiten lloguer de llarga durada, així com del bon any de la venda de segona mà i de l’aturada per part de les promotores d’obra nova a causa de l’increment dels costos de construcció i l’esclat de la guerra. Podeu veure les notícies que La Vanguardia i el Diari Ara han fet sobre el nostre Informe de Mercat.

Mercat de lloguer

Després de diversos anys en creixement, el 2022 ha suposat un canvi de tendència per a nosaltres, on hem realitzat un 9% menys de nous contractes.

 

Comencem el 2022 a un ritme similar al d’altres anys, segons ha anat avançant l’any, l’oferta s’ha anat disminuint, mentre que la demanda ha estat i continua sent alta i no tenim l’oferta per satisfer-la. Durant el primer trimestre de l’any encara estàvem en un mercat de rendes regulades, però la caiguda de la regulació va coincidir, d’una banda, amb l’increment, molt significatiu, del cost dels subministraments i, de l’altra, amb la limitació del 2% per l’actualització de les rendes per IPC als contractes vigents, imposada pel Govern de l’Estat. Dos fets rellevants al mercat de lloguer.

 

El perfil de l’inquilí és d’entre 30 i 50 anys que pagaran cada mes entre 1.001-1.500 €. Un 36% busca habitatges amb 3 habitacions d’entre 65 i 95 m² i que la gran majoria d’aquests immobles que lloguem tenen una qualificació energètica baixa d’una E. Després d’un any de vigència dels Fons Next Generation enfocats a la rehabilitació de caràcter energètic dels edificis, podem dir que de moment com a sector i societat estem fracassant. El nivell d’aplicació ha estat mínim.

 

Homedes destaca “amb parc de lloguer pobre energèticament que tenim junt amb el marc d’inestabilitat jurídica a l’entorn del lloguer, des incentiva que els propietaris inverteixin en rehabilitar els habitatges amb pitjor qualificació energètica” i assegura que “sense inversió en el parc de lloguer, les famílies llogateres tindran costos de subministraments majors i pitjor confort que aquelles famílies que visquin en propietat”.

 

Cal destacar l’augment en el percentatge d’inquilí estrangers de llarga durada, especialment a la ciutat de Barcelona, ​​on abans de la COVID representaven un 15% i ara entre un 40-45%.

 

El gran problema al món del lloguer és que l’oferta segueix a la baixa des de fa molts mesos. Si haguéssim de resumir molt ràpidament perquè estem en aquesta situació, la conclusió seria que la maquinària mediàtica, política i els constants canvis de marc legal, dotze canvis en quatre anys, assenyalen com a especulars els propietaris-arrendadors, majoritàriament petits, i els traspassa responsabilitats socials pròpies de l’Administració. Aquesta situació està empenyent aquests propietaris-arrendadors a:

 

  • Deixar d’invertir i, per tant, deixar de generar nova oferta.
  • Vendre’s els immobles que tenen de lloguer, que evidentment no compra un altre inversor, sinó algú per viure i com a resultat restem oferta.
  • Destinar els immobles a altres modalitats de lloguer, com el lloguer de llarga durada, per la qual cosa continuem restant oferta.

Així ho explicaven a les notícies que van fer el ViaEmpresa i El Periodico.

 

Mercat de venda

Pel que fa a vendes de segona mà, ha estat un bon any en què l’activitat ha crescut un 21% respecte al 2021 i on ha estat repartida entre totes les franges de preus, el preu mitjà se situa, igual que va passar el 2021, al voltant de 500.000 €. El temps de venda mitjana ha estat de 3 mesos i mig.

Un 71% dels habitatges que hem venut són de menys de 120 m² i un 63% tenen entre 2 i 3 habitacions, l’edat mitjana del comprador es manté per sobre dels 40 anys. La majoria d’immobles de segona mà també tenen el repte de millorar des del punt de vista energètica, ja que més del 73% de les propietats venudes tenen una qualificació E o pitjor.

 

Pel que fa a l’obra nova, va ser un inici d’any molt bo, però l‘increment en costos de construcció i l’escalat de la guerra va fer que molts promotors aturessin o congelessin les vendes que no s’han reiniciat fins ben entrat la tardor. Aquests dos factors també han afectat el percentatge d’inversors tant en venda d’obra nova com de segona mà. A finals del 2022, la percepció del comprador potencial és diferent de la de principis d’any i els ritmes de vendes han quedat a un nivell molt més baix, entre 1-2 immobles venuts al mes.

 

El comprador de menys de 40 anys continua tenint un pes important, on en molts casos l’obra nova és clarament el primer accés a un habitatge de propietat. L’habitatge més venut és de 90-120 m² i de 3 habitacions amb nivells energètics entre una A i una B.

 

Mercat Luxury

El mercat d’alt standing, com el mercat de venda estàndard de segona mà, ha tingut una activitat destacable el 2022, on les cases acabades i els solars per construir cases unifamiliars han estat les operacions que més hem fet el darrer any.

 

Les zones de Sant Just Desvern, Ciutat Diagonal a Esplugues de Llobregat i Sant Cugat del Vallès han mantingut l’interès del comprador local d’alt nivell que vol millorar el seu entorn o sortir de la ciutat de Barcelona. Les cases unifamiliars de més de 300 m², la majoria parcialment o completament reformades en accedir a l’habitatge, són la tipologia de cases més venudes a aquestes localitzacions.

 

Si voleu veure l’informe de mercat complet, ho podeu fer aquí.