Falta verd a Barcelona i la seva àrea metropolitana

Una de les millors formes de solucionar això és apostar per les cobertes verdes.

Recentment s’ha publicat un article on s’avalua el grau de compliment de les recomanacions de la Organització Mundial de la Salut en quant a l’accessibilitat a espais verds reals a Barcelona i la àrea metropolitana, i queda clar que hi falta molt de verd, sobretot verd urbà i parcs. L’OMS recomana que els espais verds (de com a mínim 0,5 hectàrees) haurien de ser accessibles en una distància màxima de 300 m des de qualsevol residència. A l’àrea metropolitana de Barcelona nomé

Foto de CHUTTERSNAP

s el 45,4% dels habitatges estan a un radi de 300 metres d’un parc urbà i la cosa empitjora a la capital catalana on només se’n troben un 33% d’habitatges.

 

Un altre estudi, tal i com explica The Guardian, fet per científics de les universitats de Nanjing i Yale van analitzar 2000 ciutats i àrees rurals i la seva temperatura superficial entre el 2002 i el 2021 ha mostrat que les ciutats es van escalfant 0,5ºC per dècada, i 0,4ºC les àrees rurals. Amb aquest estudi es demostra que la falta de verd genera un efecte Illa de Calor. Com a solució a això, el mateix estudi explica que la creació de zones verdes ajuden a reduir l’escalfament de les ciutats sobretot per la nit. I és per aquest motiu pel que des de Amatzonia insistim en el tema de les cobertes verdes, ja que com diu aquest estudi ajuda a frenar l’escalfament de les ciutats, però a més a més serveix com a aïllament tèrmic de l’edifici.

 

A Barcelona el nucli d’aquest efecte Illa de Calor està a la Plaça Universitat, així ho demostra una investigació que s’ha realitzat a la ciutat, a la vegada que demostra que hi ha una diferència considerable amb la perifèria de la ciutat i que gràcies a parcs com la Ciutadella o Turó Park hi ha un efecte refrescant al seu voltant. Quan es veu més l’efecte Illa de Calor és per les nits on hi ha una diferència de 7,5ºC amb les zones perifèriques.

 

I va en la mateixa línia el professor d’investigació neerlandès especialitzat en vida urbana sostenible i que al Institut Global de Barcelona dirigeix la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i salut, Mark Nieuwenhuijsen que afirma que “és millor tenir un petit espai verd a prop de casa que un gran parc més allunyat”. En una entrevista, explica que en el cas de Barcelona, és una ciutat molt compacta amb massa espai per als cotxes i poc per les zones verdes. Però no és només cosa de Barcelona, a nivell europeu passa el mateix; el problema de les ciutats europees és que hi ha poc espai per a les zones verdes i que s’hauria de substituir part de la infraestructura dedicada als cotxes per naturalesa i aquí és on està el problema. Segons ell, per viure bé s’hauria de seguir la regla del 3-30-300, és a dir, que qualsevol persona hauria de veure 3 arbres des de casa, el barri hauria de tenir un 30% d’espai verd i hauria d’haver un petit parc a 300 metres de la residència on es viu.

 

Caldrà veure cap on van les nostres ciutats, però si voleu posar la solució vosaltres mateixos fent el vostre immobles més eficient i menys contaminant a Amatzonia us ho posem fàcil, contacta’ns al següent mail: nadia.massague@amatimmo.cat