Els números del mercat immobiliari fins ara

Divendres vam presentar el nostre Informe de Mercat del 2019 a la premsa de forma online i, a més a més, vam aprofitar per mostrar també el nostre informe sobre la Gestió de la Crisi COVID  i explicar els números actuals ja que la situació a variat respecte l’any passat i no tenia sentit parlar només dels números del 2019, sabem que la situació actual inquieta a tothom. Per aquest motiu hem volgut explicar molt bé com està el mercat actualment.

Un total de 25 persones es van connectar pendents de les dades mentre el Director General d’Amat Immobiliaris, Guifré Homedes Amat, anava explicant i desglossant les dades i contestant les preguntes dels periodistes assistents.

Centrant-nos en el que portem de 2020, el 1r trimestre, abans de la COVID-19, l’any va començar amb força. Teníem de mitjana 34 nous contractes de lloguer i 26 vendes al mes, un 13% més si es comparava amb el 2019.

Però amb l’impacte del coronavirus aquesta dinàmica es va trencar. Durant la primera setmana de confinament van caure un 80% els contactes i es van reprogramar les visites pensant que estaríem menys temps a casa. El teletreball no va suposar cap problema, ja que als 2 dies ja estàvem treballant des de casa al 100%.

En canvi, vam avançant-nos creant un marc de negociació per oferir solucions a propietaris i llogaters en quant a les rentes, la resposta del propietaris va ser molt bona ja que “tots han remat molt per ajudar als llogaters perquè no marxin” confessava Homedes. Vam tenir un total de 247 peticions, un 13% de la nostra cartera, sent un 9% en habitatges i un 38% en locals. Tot aquest procés, per part de l’equip de Patrimoni, va suposar una càrrega emocional i un treball molt intens. Per part de l’equip de Comunitats també ha hagut de gestionar conflictes de les zones comunes com les piscines, urgències o desperfectes que van causar les fortes pluges d’algunes dies. Tot això s’ha seguit fent a través de trucades, mails i fins i tot hem introduït la video-trucada amb el propietaris per poder fer reunions.

Aquestes 9 setmanes van ser un moment de ‘no-mercat’, la oferta, la demanda i les operacions es van congelar, intentant aguantar-les fins que es poguessin fer visites, ja que “pots fer un 80% de la feina de forma digital, però has d’acabar rematant la feina físicament amb les visites”, explicava el Director General. Tot i el moment de ‘no-mercat’, el confinament ens va agafar en el moment d’entregar 2 promocions i fer les escriptures dels immobles, i per poder-ho fer “s’ha viscut situacions molt dantesques”.

Amb l’arribada de l’inici de la desescalada i les fases de reobertura, va ser quan vam començar a poder fer visites i vam tenir una entrada molt alta d’interessats tant en venda com en lloguer. De les operacions de lloguer que hi havia en marxa abans del confinament, un 25% de totes ells van caure, però com a contrapartida els contractes de lloguer s’estan tancant molt ràpid.

Moltes de les noves peticions que estan arribant són persones que vol sortir de les ciutats i busquen tenir terrasses, jardins i llum natural a casa. A més a més, amb l’entrada forçosa del teletreball, també estem comprovant que els despatxos “són una habitació que havia perdut interès en els últims anys i ara ha guanyat molt valor” raonava el Director d’Amat i afegia que també guanyaran importància els espais amb diferents usos.

Des de l’inici de la desescalada fins a divendres passat, 19 de juny, quan es van presentar aquestes dades hem fet 17 vendes i 36 contractes de lloguer, tot i això Guifré Homedes preveu que “l’eufòria comercial que estem vivint aquestes setmanes afluixarà”, però que l’escenari és molt diferent al que passava al 2008.

En quant al preus de la venda de segona mà, de moment no estem veient cap tendència ni a l’alça i a la baixa, en el cas de lloguer, encara es aviat per veure-ho, i en els habitatges d’obra nova “no esperem cap baixada, perquè la venda està molt avançada i entenem que els promotors no baixaran els preus”. Tot i aquestes dades Homedes explicava que “si no hi ha oferta és molt difícil que baixin els preus, però si a la gent li baixen el salari és molt complicat que puguin pagar i llavors s’hauran de baixar preus; ens falta perspectiva per veure què passarà”.

Les previsions que tenim del 2020 han canviat respecte el que veiem a finals 2019, i ara preveiem que vendrem un 40% menys i llogarem un 20% menys, aquesta baixada sobretot vindrà donada pels mesos d’inactivitat. Tot i aquestes dades, cada setmana hem d’anar revisant les previsions per ajustar-les una mica millor.