Què és PropTech i per què s’està posant de moda?

Amb la inclusió de la tecnologia i Internet en tots els aspectes diaris de la nostra vida no és d’estranyar que ho faci també de forma gairebé imprescindible en els negocis de diferents i molt diversos sectors. Un d’aquests sectors és l’immobiliari, on la tecnologia digital s’utilitza per impulsar el seu negoci i, principalment, en pro de millorar i facilitar la usabilitat per als usuaris mitjançant plataformes digitals. En aquest cas, ja s’ha encunyat un terme per definir-lo. Parlem de PropTech.

Però, què és PropTech?

El Regne Unit es van encarregar de posar nom a aquesta tendència que va aconseguir la seva popularitat ja en 2014. PropTech és realment un acrònim de les paraules angleses “property” i “technology” el que en català seria “propietat” i “tecnologia”, tecnologia aplicada a la propietat, i és aquí on entra el mercat immobiliari.

PropTech ha arribat per quedar-se i millorar el tradicional “savoir faire” del mercat immobiliari mitjançant la combinació de la tecnologia, com l’internet de les coses o el Big Data, en els negocis immobiliaris, com a inversions, finançament i projectes del mercat, per millorar la seva rendibilitat d’una forma més innovadora i propera al públic actual.

Situació actual a Espanya

Mentre als països veïns històricament més avançats a nivell tecnològic que Espanya, el PropTech està ja en marxa des de fa més temps, a Espanya ara comença a enlairar-se d’una forma notable implementant models més àgils de negoci.

Per entendre millor el concepte en si mateix, aquestes serien les característiques que identifiquen un negoci PropTech:

  • Agències que utilitzen la realitat virtual (Floorfy, …)
  • Portals immobiliaris en línia (Fotocasa, Habitaclia, …)
  • Plataformes digitals Client-a-Client, on es poden gestionar les compra-vendes sense intermediaris
  • Plataformes d’inversió crowfunding per democratitzar la inversió immobiliària (Housers, …)

Des Amat ja hem donat la nostra opinió en diversos mitjans sobre aquest fenomen. A finals de desembre es va comptar amb el punt de vista professional de Guifré Homedes, director de la nostra oficina de Barcelona, ​​al mig Grup Via i a La Vanguardia.