Adaptació al cotxe elèctric

Ja hem parlant sobre com augmentar l’eficiència energètica a casa nostra, ara anem un pas més enllà i ens volem centrar en com s’ha d’adaptar el nostre pàrquing per poder tenir un cotxe elèctric i ser més ecològics en el nostre dia a dia.

El que més preocupa al moment de comprar-se un cotxe elèctric segurament és saber com podem carregar-lo, a on i el cost extra que això pot comportar-nos.

El cost per adaptar una plaça de pàrquing a un vehicle elèctric varia segons les dimensions de l’aparcament, de la instal·lació prèvia que hi hagi, de les necessitats de potència i dels passos que s’hagin de fer per col·locar la instal·lació. Per sortir de dubtes hi ha empreses que realitzen visites prèvies per fer una valoració mostrant-te les diferents opcions que hi ha en cada cas.

Però potser la pregunta abans de decidir comprar-nos un cotxe elèctric i fer la instal·lació corresponent és quant costa carregar un cotxe elèctric? De mitjana, i en funció de la tarifa elèctrica contractada i l’hora en que es faci la càrrega, oscil·larà entre 1€ i 3€ cada 100km. Es important carregar els vehicles elèctrics de nit aprofitant les tarifes vall i supervall de les companyies elèctriques (segons la tarifa escollida i l’horari de recàrrega, es pot arribar a baixar de l’1€ per cada 100km).

Ara que ja sabem això, és fàcil adaptar el nostre lloc d’aparcament a un cotxe elèctric? El fet de tenir una plaça de pàrquing comunitari o un pàrquing privat fa variar la presa de decisions i el procés a seguir. Si ets un propietari d’una plaça de pàrquing comunitari amb un vehicle elèctric tens dret a executar la teva instal·lació individual de recàrrega, però prèviament s’ha d’informar a la comunitat. Però si no ets l’únic que està interessat en tenir un punt de recarregar al pàrquing comunitari hi ha moltes opcions, i a continuació us les desglossem poc a poc.

Primerament s’haurà de decidir quin tipus de recàrrega es vol instal·lar, és a dir un punt vinculat, robust i exclusiu per vehicle elèctric Wallbox amb una mànega específica. O bé un punt de recàrrega senzill i econòmic amb una caixa instal·lada a la paret. També, s’haurà de comprovar la potència elèctrica disponible que hi ha. Normalment acostuma a ser de 5,75kw, suficient per carregar el vehicle durant la nit a través d’un endoll de potència de 3,3kw. I un cop tenim clar tot això, haurem de decidir quin tipus de subministrament elèctric volem.

 

 • Tipus d’instal·lacions
  • Instal·lació de recàrrega individual en pàrquings comunitaris: en aquests 2 casos cada usuari s’encarrega del seu punt de recarrega.
   1. Connexió al comptador de l’habitatge de la persona usuària del vehicle elèctric (només és possible si l’habitatge i el pàrquing estan al mateix edifici). En aquest cas el contracte amb l’empresa comercialitzadora és el mateix que ja existeix.
   2. Nou subministrament elèctric per a cada vehicle. S’ha de tramitar una alta de subministrament exclusiva per a la recarrega del cotxe en aquella plaça d’aparcament i instal·lar un comptador nou que generi una factura elèctrica addicional. Per aquest motiu s’ha de fer un contracte de subministrament nou, fet que dóna opció a poder-ho fer als no propietaris de cap habitatge al bloc de pisos on estigui el pàrquing.
  • Instal·lacions de recàrrega comunes en pàrquings comunitaris: el subministrament comú de l’edifici es comparteix per dedicar-lo també a la recarrega de vehicles elèctrics compartint la infraestructura comuna.
   1. Nou subministrament col·lectiu només per a vehicles elèctrics. S’ha de sol·licitar un nou subministrament i un nou comptador exclusivament per a la recarrega on es connectaran tots el punts que es necessitin tenir a l’aparcament. Per gestionar-ho es pot constituir una subcomunitat de propietaris de vehicles elèctrics de la comunitat per tal que no suposi cap cost per als usuaris de l’aparcament que no disposen de vehicle elèctric.
   2. Utilitzar el subministrament existent per a elements comuns del pàrquing com l’enllumenat o la porta. Al quadre elèctric s’ha d’afegir una nova línia elèctrica per a l’alimentació dels punts de recàrrega als quals hi haurà un comptador addicional per conèixer el consum de cada usuari i saber què ha de pagar de la recàrrega.

Les connexions poden ser simples o intel·ligents, als aparcaments comu­nitaris es recomana la recàrrega intel·ligent perquè ofereix més se­guretat i la possibilitat de reduir els costos econòmics, ja que permet gestionar les càrregues de diversos vehicles elèctrics a la vegada.

Al blog de Més Energia hi trobaràs més posts que responen a altres preguntes i dubtes que puguin sorgir.

De totes formes els pàrquing d’obra nova ja estan adequats per poder per instal·lar punts de recarrega pels vehicles elèctrics. Nosaltres tenim varies promocions d’obra nova que el promotor ja preveu la pre-instal·lació, o si el comprador ho demana es col·loca la instal·lació. I també tenim pisos de lloguer que ja ho tenen tot preparat.