L’eficiència energètica a les nostres llars

Ara que estem passant més dies a casa que mai és bo saber si vivim a una casa amb una alta eficiència energètica o no. I en el cas que l’eficiència energètica de casa nostra no sigui bona hem de saber què podem fer per millorar-la.

 • Però, què és l’eficiència energètica?

Es fa servir per valorar l’ús eficient de l’energia, i busca protegir el medi ambient reduint la intensitat d’energia consumint només el què és necessari. És a dir, es tracta de consumir una quantitat d’energia inferior a la mitjana que s’utilitza per realitzar el mateix procés; la fórmula és la següent: menys energia per fer el mateix esforç intentant utilitzar el màxim possible d’energies renovables per fer-ho. Per tant, s’ha de buscar utilitzar electrodomèstics que consumeixen menys, però també està bé incloure al nostre dia a dia hàbits de consum més ecològics i “verds”.

Els avantatges i beneficis de tenir una bona eficiència energètica són els següents:

 

 • Reduir despeses d’energia.
 • Reduir els costos de producció.
 • Disminuir la dependència energètica exterior.
 • Augmentar la seguretat en el proveïment d’energia.
 • Disminuir el consum de recursos naturals.
 • Reduir el deteriorament del medi ambient.
 • Reduir l’impacte dels gasos de l’efecte hivernacle.

 

Per aquests motius és obligatori que tots els immobles tinguin marcada quina qualificació energètica tenen per estar-ne informat. La catalogació es marca amb lletres i colors. Des de la lletra A fins a la G sent la primera la més eficient i la G la menys, i acompanyades d’una paleta de colors que va des del verd fins al vermell.

 • Com es cataloga l’eficiència energètica de les obres noves i de les cases en venda o lloguer?

Es recopila tota la informació i les dades físiques necessàries per fer una certificació correcta. També es fa un recull fotogràfic de l’immoble o del local per verificar les dades que es recopilen durant la realització del certificat que es fa a través d’un programa informàtic específic.

Els tècnics es fixen en la façana principal, les diferents obertures de l’immoble i quantes hi ha, les instal·lacions, els espais interiors i fan un croquis de les dimensions, l’alçada i les seves característiques, comptabilitzant els elements de protecció solar i els punts d’il·luminació.

Una altre aspecte que tenen en compte és l’orientació geogràfica dels tancaments; és a dir si estan encarats cap al sud la qualificació energètica de la calefacció serà millor, però en el cas de la refrigeració, de cara a l’estiu, no serà tan bona. Per aquest motiu és molt important tenir uns bons tancaments i què siguin adequats per cada lloc.

Conèixer la eficiència de les instal·lacions i la tipologia, sobretot si es disposa d’un abastiment amb energies renovables, està clar que és determinant al moment de fer la qualificació energètica de l’edifici.

 • Quin material és important col·locar durant la construcció?

El més importants és tenir un bon aïllament tèrmic a tota la façana exterior per tal de millorar la inèrcia tèrmica aconseguint un estalvi energètic elevat. Tota la resta de materials, si no els han col·locat durant la construcció no és tant complicat instal·lar-los després, tot i que a la majoria de noves construccions ja hi són.

 • Com podem fer que casa nostra sigui més eficient?

En el cas que visquem en un edifici antic hi ha coses que podem canviar per tal de millorar en eficiència energètica. Un exemple, són els vidres i els marcs de les finestres, és important tenir finestres amb doble vidre i càmera d’aire. Però si la casa està orientada cap al sud, sud-est o sud-oest també s’ha de pensar en col·locar algun element de protecció solar com persianes o tendals.

Si disposem d’un aire condicionat bastant antic, de més de 10 anys, hem de valorar quins SCOP i SEER (coeficient d’eficiència energètica) té per saber si amb un canvi sortirem guanyant. Actualment el valors del COP i el SEER són de 4 o superiors; fent aquest canvi ens podem arribar a estalviar anualment un 50%, i es recomana que els equips també serveixin com a calefacció.

En el cas de l’aigua calenta, el sistema d’escalfament més eficient són les calderes de condensació. Però per escalfar l’aigua, sigui la caldera que sigui, es necessita una gran quantitat d’energia fins arribar a la temperatura adient (entre 35 i 41ºC); aïllant les canonades i ajustant la temperatura de sortida de la vàlvules s’ajuda a reduir el consum.

Si parlem d’electrodomèstics es recomana tenir una cuina amb vitroceràmica i tenir aparells que disposin d’una qualificació de classe A. Però durant el nostre dia a dia hi ha hàbits que podem canviar i que ens ajudaran a estalviar i a tornar la casa més eficient. Un exemple és evitar les llums de ‘stand-by’ d’alguns electrodomèstics, o evitar els rellotges digitals que consumeixen energia constantment. Instal·lar bombetes led o de baix consum, i fins i tot amb una bona col·locació de miralls també es pot arribar a fer més llum consumint menys; el què sí s’ha de tenir clar és que durant les hores de llum natural no hauria de ser necessari tenir els llums encesos i així reduir la llum elèctrica de casa.

I per últim, un altre punt molt important és valorar d’instal·lar un sistema d’energia solar. Tot i que la inversió a l’inici pot semblar alta, a la llarga és un estalvi important.