Resultats del mercat immobiliari al 2019

A mitjans del mes de maig vam publicar el Informe de Mercat del 2019 explicant quines van ser les tendències de l’any passat.

En línies generals el 1r semestre va estar caracteritzat per un ritme de vendes similar al del 2018, i una evolució dels preus pràcticament plana. En el cas del lloguer vam viure amb constants canvis legislatius, un total sis. Com a conseqüència no es va generar oferta per la inseguretat i en algunes zones, fins i tot, van repuntar més els preus.

Al 2n semestre, les inestabilitats econòmiques i polítiques van afectar a les vendes que se’n van ressentir un parell de mesos. Però al mercat de lloguer hi va haver més estabilitat jurídica fins a finals de desembre.

Queda palès que la sensibilitat del mercat al preu, tan de lloguer com de venda, és altíssima, i les operacions s’aturen al superar aquest llindar.

El lloguer al 2019

Analitzant amb més profunditat el mercat del lloguer del 2019, vam tancar l’any amb més contractes que l’any anterior, exactament un 10% més, en part perquè es van acabar projectes d’obra nova dirigits al mercat de lloguer. Tot i aquests projectes, l’oferta que hi ha al mercat de lloguer va ser més baixa que la demanda, i això va provocar que les rendes es mantinguessin altes arribant a 1200€ mensuals de mitjana.

Aquesta alta demanda també va fer que el 63% dels pisos que sortien al mercat triguessin menys de 2 mesos a llogar-se, fent que únicament un 9% del casos ho fessin més de 3 mesos. Gran part d’aquest 9% va ser perquè els propietaris pretenien llogar a un 10% per sobre del preu de mercat i provocant que triguessin més a trobar un inquilí. Per tant, queda demostrat que en aquests casos intentar llogar per sobre del preu penalitza la rendibilitat de l’habitatge perquè està més mesos buit i sense ingressos.

Un 43% dels llogaters es van quedar amb pisos de 3 habitacions, tot i això eren molts més els que volien 3 habitacions però que per l’alt preu van acabat quedant-se amb pisos de 2 habitacions. I en quant a les edats, el perfil del llogater és jove, un 41% està per sota dels 40 anys i ja un 39% va des dels 40 fins al 50. Amb les dades de l’any passat hem vist que a mesura que l’edat del client va augmentat l’opció a lloguer disminueix.

La venda al 2019

Si ens centrem en els pisos de venda, al 2019, va haver-hi una caiguda del 12% respecte al 2018, sobretot als mesos d’octubre i novembre per la incertesa econòmica i les turbulències polítiques provocant que el preu baixés per primer cop en els últims 4 anys.

El 54% dels pisos de segona mà venuts estaven en preus entre els 300.000 i els 450.000€, augmentant respecte l’any anterior que van ser un 24%.

El cas de l’obra nova sempre va lligat a les promocions que surten al mercat, i en els últims anys l’oferta ha estat molt estable sobretot a Sant Just, L’Hospitalet i a Sant Cugat. Els preus estan marcats per la capacitat adquisitiva dels compradors i no hi ha molt marge per a que els promotors pugin els preus. Les vendes van ser elevades mantenint ritmes de 7 immobles al mes, en el cas de Sant Just Desvern arribant gairebé als 10 pisos mensuals, tot i la baixada de vendes als mesos d’octubre i novembre per recuperant-se a desembre i mantenint-se a principis del 2020.

Però en l’habitatge d’alt standing és diferent, ens representa un número petit d’operacions però significatiu per l’elevat preu, sent un mercat consistent. Al 2019 es va seguir la tònica de l’any anterior, venent solars on construir cases noves unifamiliars fetes a mida, sent Sant Cugat la població on més va passar això.

La sostenibilitat

Al 2019 també va quedar palès el nostre compromís per apostar en habitatges sostenibles animant als propietaris a millorar i posar la dia els seus immobles i edificis en materia de sostenibilitat i eficiència energètica. Però, com ja hem comentat, amb els constants canvis normatius que van haver-hi als 2019 van desincentivar les inversions dels propietaris en aquest sentit. De totes formes des d’Amat vam ampliar el projecte del GreenDEX expandint el índex que mesura la quantitat de verd a Esplugues i Sant Just, i que des de 2018 ja fèiem servir a Barcelona, el nostre objectiu és que arribi a totes les localitats on tenim immobles.

El futur

Encarant el 2020 semblava que anava a ser un any continuista tot i que hi havia incerteses per la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, però amb la irrupció del coronavirus ha provocat aquesta crisi sumint el mercat en un forat més profund del que ens esperàvem fent impossible preveure els seus efectes. De totes formes intentem enfocar el futur amb optimisme i amb les opinions dels experts com podeu veure a la sèrie de vídeo-entrevistes que estem fent anomenades ‘Després del COVID-19’.