Comunitat de propietaris: He de pagar comunitat encara que no utilitzi l’escala?

 

Sóc propietari d’un local que forma part d’una comunitat de propietaris i té accés independent des del carrer. Aquest és el motiu pel què mai utilitzo l’escala comunitària. He de pagar les despeses de la comunitat?

Estimat lector, en primer lloc seria convenient que examinés el títol constitutiu, en ell s’ha d’esmentar el règim de contribució i de despeses que li correspon. En el cas que no digui res, la Llei de Propietat Horitzontal preveu que els locals participin de les despeses comunes i necessaris de la comunitat. Per tant haurà de seguir pagant les despeses de comunitat d’acord amb el seu coeficient.

Per tant, la nostra resposta és SI, ha de pagar la totalitat de les despeses de la comunitat de propietaris, encara que no utilitzi la major part dels elements comuns. De totes maneres aquesta resposta té alguns matisos:

  • És habitual que els promotors en el moment d’atorgar l’escriptura d’obra nova incorporin uns mínims estatuts per garantir el tranquil funcionament posterior de la Comunitat de propietaris. Aquests estatuts preveuen en els casos de locals amb accés independent, que aquests ens contribueixin a determinades despeses de manteniment de l’escala, com són la llum la neteja o el manteniment de l’ascensor.
  • En els supòsits en què el promotor no va tenir en compte aquesta eventualitat, és bastant habitual que en la primera reunió de la Comunitat de propietaris a suggeriment dels propis locals baixos, un acord de les característiques del paràgraf anterior.
  • Els problemes més grans solen produir-se quan les despeses d’escala no són pròpiament de manteniment com per exemple, l’adaptació de l’escala- vestíbul a la normativa sobre eliminació de barreres arquitectòniques. En aquest cas, entenem que els locals han de contribuir a les despeses d’acord amb el seu coeficient.