El repte del projecte ‘Escola i Empresa’ de FemCat

El projecte “Escola i Empresa” es va iniciar ara fa 6 anys de mà de l’associació FemCat com a eina per ajudar els estudiants a “visualitzar aspectes de la vida a l’empresa i del seu paper en la societat des d’una perspectiva diferent a l’habitual” per joves estudiants de  4t d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius de Grau Mig i Cicles Formatius de Grau Superior.

El contingut fonamental d’aquesta activitat són les xerrades impartides per empresaris o directius de primer nivell que volen compartir les seves experiències i punts de vista en la seva carrera professional amb la intenció de fomentar i estimular les capacitats emprenedores dels estudiants.

En Guifré Homedes, director de l’oficina de Barcelona i la co-directora general d’Amat, Immaculada Amat, hi participen impartint xerrades gairebé des de la seva posada en marxa, com a membres actius que són de FemCat.

“Jo em vaig decidir a participar-hi per dos motius diferents, un totalment personal i que és que és tot un repte “enfrontar-se” a un públic tan diferent al que estem habituats en el nostre dia a dia i, per altra banda, perquè és una oportunitat per explicar de primera mà com funcionen les empreses i que els empresaris són gent normal i corrent”, explica Guifré Homedes. També destaca com els alumnes el sorprenen cada vegada més: “a vegades tenim una visió despreocupada dels joves però en aquest temps m’he trobat alumnes molt interessats i que fan reflexions molt més ponderades del que semblaria a priori”.

Immaculada Amat va decidir participar “perquè trobo que hi ha un buit. Hi ha una idea dels empresaris per part dels estudiants molt enfocada a les grans empreses, quan en el nostre país la majoria son PIMES. També hi ha com una confusió entre els termes emprenedor i empresari, que s’expressen com antagònics però es necessiten l’un a l’altre”. Una idea molt propera a l’objectiu del programa “Empresa i escola”, que intenta acostar el món de l’empresa als estudiant i fer-los veure que no són dos mons totalment allunyats, sinó tot al contrari, són dos mons totalment enxarxats l’un amb l’altre.

“Per mi l’experiència és molt gratificant”, declara la co-directora d’Amat, “ha estat una experiència positiva, en molts instituts i escoles”. Ambdós coincideixen en afirmar que hi ha una gran implicació i interès tant per part del professorat com dels alumnes i destaquen que per ells és molt motivador.

 Avui, en Carles Capdevila, dedica la seva columna d’opinió al diari Ara a aquesta iniciativa.