Els canvis del sector immobiliari

En el nostre sector, el món immobiliari, moltes coses estan canviant:

Els preus han variat tant en la venda com en el lloguer. No obstant, malgrat els greus problemes de finançament, hem pogut seguir venent. I, en alguna Promoció molt concreta, amb més èxit del que ens pensàvem.

Font de la imatge: Gisela Giardino  Alguns drets reservats

 

En quant a la contenció de la morositat, ens ha calgut fer molts esforços, dedicar recursos i ser imaginatius, a fi d’aconseguir un nivell baix de morositat en un moment en que semblava que es desbocava. És clar que això dona molta més feina, és evident! No és fàcil mantenir un nivell de morositat del 6% (però només arriben a desnonament un 3,85%) quan els problemes econòmics són tan greus i a totes les capes socials. Tenim clar que no és el mateix administrar a les zones on nosaltres normalment ho fem, que administrar a les zones més obreres. Tot i així, els problemes de cobrament són a tot arreu. No obstant, hem intentat, des del principi, buscar solucions per evitar, en la mesura del possible, el greu problema per l’arrendatari que representa entrar en un procés de desnonament i també pel propietari, que avui segurament necessita molt més aquets diners del lloguer.

A les Comunitats és més complicat, ja que tenim poc marge de maniobra, encara que portem dos anys ajustant els pressupostos, negociant amb proveïdors etc. Un cop prescindit d’algun servei, substituïdes gespes per gespes artificials, per exemple, que més podem fer? És difícil.

La baixada de l‘IVA en l’adquisició d’obra nova sembla una bona mesura per incentivar la compra, tot i que beneficia tan sols a una petita part del producte que hi ha al mercat. Si analitzem tan sols la cartera de producte en venda d’Amat Immobiliaris, és evident que beneficia a la venda d’immobles d’obra nova dels pocs Promotors que encara avui estan operatius i que les entitats financeres comencen a promoure, però no a l’obra nova que han adquirit moltes entitats financeres que, malgrat ser productes per estrenar des del punt de vista fiscal, són ja segones transmissions.

No creiem en les grans solucions ni en els miracles, creiem tan sols en la suma de les petites mesures, de les accions que cadascú pot anar fent per aconseguir redreçar les coses i, si de tant en tant el Govern ens hi ajuda, doncs millor.

Com deia John Putman, “El valor no és la manca de por, sinó l’habilitat d’enfrontar-s’hi”.

 

Immaculada Amat
Codirectora Gerent d’Amat Immobiliaris