Presentem l’Informe de Mercat del 2021 a la premsa

El passat 28 de març el nostre Director General, Guifé Homedes, va presentar davant de la premsa l’Informe de Mercat del 2021 que engloba i resumeix les nostres dades de l’any passat i com vam veure el mercat immobiliari.

Una trentena de persones van assistir a la presentació que vam fer a la nostra Boutique Luxury on vam parlar de com es va anar recuperant el mercat de segona mà, de quina va ser la tendència d’obra nova, i de com les noves lleis de lloguer han afectat al mercat fent que molts del propietaris hagin acabat decidint vendre el seu immoble de lloguer per el canvi constant de lleis. Podeu veure una de les noticies que es van fer al VilaWeb sobre el nostre Informe de Mercat.

Mercat de lloguer

Al 2021 ens vam trobar amb 2 fets que van marcat el mercat de lloguer; la pandèmia i la regulació del mercat de lloguer.

En trets generals vam tenir un manteniment del mercat contractual però en canvi la oferta va disminuir. Diem un manteniment perquè a les nostres 3 oficines ens hem trobat amb moviments diferents a Barcelona ha crescut el lloguer, a Sant Just s’ha mantingut i a Sant Cugat a baixat, però en trets generals és cert que vam fer un 9% més de nous contractes respecte al 2020, per la disponibilitat d’oferta durant aquests anys.

Les nostres dades marquen que la majoria de gent, un 48%, busca habitatges amb 3  habitacions d’entre 65 i 95 m2 i que la gran majoria d’aquests immobles que lloguem tenen una qualificació energètica baixa d’una E, és a dir que tenen molt on poder millorar gracies a les ajudes dels Fons Next Generation. El perfil del llogater és d’entre 30 i 50 anys que pagaran cada mes entre 801-1.500 €.

Però com dèiem, al 2021 l’oferta d’immobles de lloguer va disminuir i això en gran part és per la nova regulació que ha suposat dues coses, primerament un fre a la baixada de rendes, ja que els preus del mercat estaven per sota del màxim permès per la regulació i això ha fet que els propietats mantinguessin el seu preu fins a trobar un llogater que ho pagués. I la regulació també ha suposat un degoteig constant de vendes de pisos dels nostres propietaris de lloguer per l’estigmatització dels propietaris que ara són considerats grans tenidors. Així ho explicaven en la noticia que van fer al Diari Ara i a La Vanguardia.

Mercat venda

En general al 2021 la nostra activitat ha sigut menor que en anys anteriors, però en el cas del mercat de segona mà hem tingut un increment del 34% en número d’operacions respecte al 2020 al que hem de restar el mercat d’obra nova on les vendes ens han disminuït per la poca oferta que hem tingut per  comercialitzar.

En el cas del mercat de segona mà el preu mig de totes les vendes del 2021 és de 500.000€ aproximadament, un preu més elevat respecte fa 3 anys que estava a 400.000€. Pot semblar que el preu ha pujat però no és així, sinó que la majoria dels immobles venuts estan en una franja de preu més elevada que anys anterior no es venien tant. És a dir, la franja de preu més activa va ser una altra, ja que els immobles han mantingut el seu preu. El TOT Sant Cugat destacava això en un article que va publicar amb les nostres dades.

Un 33% dels habitatges que hem venut són de més de 180 m2 i un 40% tenen més de 3 i 4 habitacions, l’edat mitjana del comprador ha disminuït, però es situa per sobre del 40 anys i hem de destacar que els immobles amb terrassa tenen una forta demana. La majoria de immobles de segona mà també tenen el repte de millorar des del punt de vista energètic ja que més del 60% de les propietats venudes tenen una qualificació E o pitjor i per això insistim en l’oportunitat del Fons Next Generation.

Si ens centrem en l’obra nova, al 2021 han disminuït les vendes i és degut a la oferta inferior que tenim nosaltres respecte altres anys per la falta de sòl disponible que any rere any va empitjorant i per no haver sigut capaços d’aconseguir més projectes. Això sí, la demanda d’obra nova s’ha mantingut estable aquest 2021 i en els projectes que tenim hem tingut unes vendes de 3-4 immobles al mes. L’habitatge més venut és de 95-100 m2 i de 3 habitacions amb nivells energètics entre una A i una B, i els compradors que hem tingut són tant de primera compra com de segona. En els casos de les obres noves era recurrent que petits inversors compressin algun immoble per després llogar, però ara aquesta mena de vendes ha desaparegut per la regulació del mercat de lloguer que comentàvem abans. Al Via Empresa van fer una noticia amb les nostres dades on explicaven això.

Sí que volem aclarir que les dades del mercat d’obra nova s’han d’analitzar bé, ja que en molts casos són decisions de compra fetes els darrers dos anys, no estrictament al 2021. Es a dir, les xifres del 2021 recullen vendes de projectes comercialitzats i entregats aquest 2021, però més del 60% ja estava venut al 2019-2020, abans de la pandèmia.

Mercat Luxury

Igual que al mercat de segona mà i seguint la línia del 2020, el mercat s’ha centrat en la venda de cases amb jardí a l’entorn de Barcelona, com Sant Just Desvern, Sant Cugat del Vallès i Esplugues, i això passa perquè a la ciutat de Barcelona aquest tipus d’immobles són escassos. Hem de destacar que al 2021 la venda de solars unifamiliars per construir ha tornar a pujar a un nivell, inclús, superior al del 2019. I en quant al mercat internacional està molt centrat en Barcelona ciutat, però aquest 2021 no ha acabat de tornar del tot després dels números afectats per la pandèmia del 2020 i per les diferents onades que ha anat tenint la pandèmia també al 2021.

Si voleu veure l’informe de mercat al complet ho podeu fer aquí.