Noves tendències al mercat immobiliari

Aquest mes ja poden trobar el nostre Informe de Mercat del 1er semestre de 2018 aquí, on expliquem com ha anat el mercat immobiliari, sempre en funció de les nostres dades i les nostres operacions. Voldria ara avançar quines tendències veiem pels propers mesos a Barcelona i entorn:

Estabilitat en els preus de lloguer

Des de principis d’any tenim bastant clar que els preus de lloguer han tocat sostre. Ho venim dient des de fa temps; els preus van molt lligats als sous i quan una família ha de destinar gairebé un 40% del seu sou a pagar el lloguer indica que hem arribat al límit. I això va passar a finals de l’any 2017.

Creixen les renúncies de contractes de lloguer abans del seu venciment

És curiós que mentres als mitjans es parla que la majoria dels inquilins tenen greus problemes per renovar els contractes de lloguer al seu venciment, a la nostra empresa però no és així i no crec que els nostres clients siguin diferents a la resta del mercat. El 50% dels nostres inquilins renuncien al contracte abans. Hem tingut especial interès en esbrinar perquè i ens hem trobat dos motius bàsics: perquè han comprat o perquè no poden continuar assumint el preu de la renda.

S’alenteixen els ritmes de venda

És veritat que portem gairebé dos anys venent molt, a uns ritmes molt bons; que els promotors han pujat els preus i hem continuat venent; però aquesta tendència ha variat una mica en els últims mesos. Venem i venem bé, però més pausadament i això no és dolent. Sempre hem pensat que el que cal és compassar el mercat, que no hem d’oblidar que els preus de venda també van relacionats amb la capacitat d’endeutament dels clients a través de l’hipoteca i que aquesta capacitat va lligada als sous, i al nostre país els sous han pujat molt poc. Per això, ens sorprenen les declaracions de determinats actors del mercat immobiliari que, quan els mitjans els hi pregunten si hi ha marge per pujar preus la resposta és que sí “…perquè encara no hem arribat als preus del 2007!” Com si això fos l’axioma! Nosaltres entenem que els preus pujaran fins on els compradors puguin assumir doncs estem segurs que les entitats financeres seran molt més curoses que abans de la crisi.

Promotors i fons interessats en el lloguer

 Feia molts anys que no vèiem tant d’interès en promoure per llogar i això és bo. Al mercat falten molts pisos per destinar al lloguer. Estem molt lluny encara dels estàndards europeus. Cada vegada que s’anuncia que s’instal·larà a Barcelona una nova macro-empresa i que vindran un munt de treballadors de fora, nosaltres ens preguntem: i on viuran?

Cal fer polítiques públiques amb molta més rapidesa que fins ara i, sobretot, cal facilitar que els privats puguin invertir en immobles pel lloguer amb totes les garanties i seguretats jurídiques. Cal canviar la visió dels fons privats com simples especuladors i veure’ls com uns possibles partners.

Nosaltres veuríem bé que hi haguessin beneficis fiscals pels propietaris que fan contractes de lloguer de més de 5 o 10 anys, etc. Segurament amb aquets tipus de contracte resoldríem un problema del que ningú parla: el problema dels propietaris de pisos, amb unes pensions i ingressos cada vegada més petits, als que vendre el seu pis de propietat i anar de lloguer seria una molt bona opció. Els hi cal tan sols que tinguin l’oportunitat d’uns contractes a llarg termini, que no els hi calgui patir pel futur.

Com sempre, en apropar-se les eleccions municipals, fer obres i inauguracions és un no parar. Aquesta tendència és històrica però no per això ens deixa de sorprendre.

Immaculada Amat

Presidenta Amat Immobiliaris