La importància de la il·luminació a la nostra llar

En moltes ocasions la llum juga un paper fonamental a les nostres llars. Afegir un punt de llum en un lloc estratègic pot sumar, visualment, metres d’amplitud a les nostres estances. A més, la llum influeix en el nostre estat d’ànim pel que és clau per decorar un estudi, un menjador o una habitació seguint pautes diferents. No ens servirà ni la mateixa llum ni la mateixa temperatura de llum per a un lloc que per a un altre.

Amb la il·luminació passa el mateix que amb el color de les nostres parets. Tots dos aspectes han de conjugar per afavorir l’atmosfera que es crea a la nostra llar. D’ells dependrà que una habitació desprengui un ambient més càlid i còmode, o fred i poc acollidor.

A la “ciència” de l’interiorisme la il·luminació és clau i els dissenyadors d’interiors ho saben. Aquests proposen jugar tant amb la posició del focus de llum, com amb el tipus de bombeta, de colors, de llum blanca (més freda) o groga (més càlida), de l’altura del punt de llum, de la seva inclinació, … Tot això condueix a un estat d’ànim que pot ajudar-nos a desenvolupar o sentir allò que volem a cada habitació de la casa. Podríem dir que la il·luminació és l’eix central de tota bona decoració i per poder il·luminar correctament hem de partir d’una base general i anar afegint punts de llum. Per exemple, partir d’una llum blanca general i anar col·locant petits punts de llum més càlida depenent del que vulguem aconseguir a l’estança i anar jugant amb les sensacions. En un menjador o sala d’estar és important disposar de, almenys, 2 punts, una blanca per quan hi hagi convidats o reunions, i una altra càlida per quan mirem la televisió i vulguem relaxar-nos.

Una cosa important que cal tenir en compte, i de la qual encara no n’hem parlat, és l‘ombra. Tota llum té la seva ombra i hem de procurar que aquesta es projecti en el lloc adequat o, si ho preferim, evitar-la. Per a això, la força del feix de llum i la seva inclinació juguen un paper fonamental. Per exemple, per crear un racó de lectura una llum dirigida però difusa, que generi poca ombra, és el més òptim per evitar que ens molesti el reflex de la llum en el nostre llibre o que hi hagi una ombra molt dura. El joc de llums i ombres repercutirà directament en l’aspecte general de l’espai.

Tot i que pot semblar una àrdua tasca, combinar tots dos aspectes pot ser un procés de decoració divertit i amb moltes possibilitats. A més, és una forma més econòmica d’ambientar la nostra llar.

Des d’aquí us animem a que us introduïu en el meravellós món de la il·luminació en interiors.