Covivenda o viure entre amics

El nou model de vida, conegut com ‘Co-Housing’ o ‘Covivenda’ ha sorgit tant a Espanya com a EEUU fa només un parell d’anys i cada vegada guanya més adeptes. Com veus viure la vida entre amics a una casa cooperativa? Bé, més o menys, d’això es tracta.

El concepte co-housing defineix a una comunitat formada per habitatges individuals però que comparteixen serveis comuns, tant de primer necessitat, com pel que fa a l’oci o lleure, i socials. Fonamentalment, es tracta de construir una comunitat amb amics o familiars per aconseguir la coneguda com “vellesa activa”, que sorgeix com a conseqüència de l’envelliment de la població a causa de l’augment de l’expectativa de vida i l’alt índex de persones grans que viuen soles.

Els espais comunitaris més inclusius poden comptar també amb la cuina i menjador amb torns per al seu ús; bugaderia; espais infantils; gimnàs;… l’objectiu principal dels quals és facilitar la interacció veïnal i obtenir beneficis econòmics i mediambientals al compartir recursos.

Encara que és un concepte de moda recentment, va néixer a Dinamarca el 1960 i als països nòrdics és un sistema molt comú de convivència. Als EEUU es coneixen prop de 84 comunitats i d’altres 100 en construcció. Una clau fonamental d’aquest model és la flexibilitat davant les necessitats i valors dels seus residents i característiques del lloc. La covivenda pot ser urbana, suburbana i rural. La seva estructura acostuma a ser un conjunt compacte, però varia entre apartaments, cases unifamiliars o aïllades.

D’altra banda, també hi ha les comunitats de “reutilització” on són utilitzades construccions anteriors que es tornen a replantejar i reestructurar, normalment amb una gran extensió d’ús comú.

A diferència del que es podria entendre com una comuna o que pogués tenir algun tipus d’enfocament religiós, una covivenda no compta amb una economia compartida o una jerarquia. Les comunitats de covivenda solen tenir una de les tres formes legals existents de propietat: propietat privada amb zones comuns en propietat de l’Associació de veïns; condomini i cooperatives d’habitatge.