L’urbanisme al servei del civisme

Des de fa ja uns anys, està canviant la manera de viure a les ciutats. L’urbanisme i l’estructura busquen adaptar-se per millorar la vida quotidiana dels seus habitants i de la forma més sostenible possible.

L’exemple més clar l’hem vist ara amb la Superilla de Poblenou i que de moment, tot apunta que és un model que ha de ser revisat. Però aquesta no ha estat la primera iniciativa del consistori per millorar la planificació urbanística de la ciutat de Barcelona.

Molts dels elements urbans que ens envolten han estat dissenyats per complir una funció determinada i el seu disseny va més enllà de l’estètic. De fet, la majoria són una eina per mantenir el civisme a la ciutat. Com?

Aquí alguns exemples:

Bancs individuals o ‘contra indigents”

Aquests bancs van ser molt criticats al seu moment i avui encara hi ha molts que els consideren una incomoditat. El seu disseny individual està pensat per evitar que els ‘skaters’ llisquin els seus patins o es converteixin en llits improvisats.

Bancs_individuals

Papereres anti-adhesius

Aquestes papereres han estat dissenyades per evitar que s’enganxin qualsevol tipus de cartells o paper. Els seus microforats dificulten l’adhesió i, si s’aconsegueix, que no es vegi bé.

paperera

Cantonades anti-pipi

El més recent són les cantonades anti-pipi per evitar el molest mal olor d’orina que deixen els que no tenen un lloc millor on descarregar. A Alemanya han desenvolupat una pintura repel·lent que fa esquitxar la seva pròpia orina a tot el que pixi a la paret. A més, també s’han col·locat punxes per dissuadir acostar-se a la cantonada per orinar.

 Orina