Què és el Lean Construction?

En la situació actual en què es troba el món de la construcció és el moment d’acceptar nous reptes i adoptar noves estratègies, un dels més difícils, és el de la construcció sostenible. I és en aquest punt on es presenta el Lean Construction o construcció sense pèrdues.

Després de l’experiència del boom immobiliari i la posterior crisi en el sector, ha estat molt important repensar el model de mercat immobiliari per evitar que la història es repeteixi i, la millor manera d’evitar-ho, és aplicant una construcció sostenible a nivell econòmic, tal i com indica el seu significat en anglès.

Encara que no és un nou terme, ja que s’aplica a d’altres indústries, sí ha començat a ser utilitzat recentment en el sector de la construcció i, principalment el que s’intentarà és fabricar un producte – en aquest cas construir – tan eficient com sigui possible i amb pèrdues menors.

construmat

I, com ho apliquem en l’habitatge? Molt fàcil: calculant molt bé tots els factors econòmics involucrats en el procés, com són els materials, la mà d’obra i els residus.

Per on comencem? Per construir el que la demanda necessita. Els projectes han d’ajustar-se a una demanda real dels compradors i estar en línia amb arquitectes i promotors. És una qüestió de fer més estudis de mercat per així, si es demanden pisos petits, no dissenyar-los més grans i arriscar-se a perdre una venda o allargar-la en el temps. El mateix s’aplica a la qualitat dels materials.

I, com podem aconseguir-ho? Amb un compromís entre tots els actors involucrats en tot el projecte, des de l’arquitecte, el promotor i venedor. Treballar en equip i comunicar tots els processos ajuda a ser més eficients.

I, ¿el comprador? El principal avantatge és que adquirirà un immoble ajustat a les seves necessitats, amb el consegüent valor afegit, i sostenible.