La UNESCO declara Patrimoni Mundial 17 obres de Le Corbusier

Le Corbusier, anomenat el pare de l’arquitectura moderna, s’ha convertit aquest diumenge en l’arquitecte amb més obres declarades Patrimoni Mundial de la Unesco. Frank Lloyd Wright es va alçar amb un parell d’obres i el brasiler Oscar Niemeyer se li va atribuir només un, han estat exactament 17 les obres de Le Corbusier que han rebut aquesta distinció, , incloent-hi alguns dels seus més famosos treballs i d’altres menys coneguts, que situen l’artista suís a l’avantguarda de la modernitat.

Des de l’arquitecte va construir la casa dels seus pares, no va deixar de ser un referent de l’arquitectura moderna. Amb aquests premis la UNESCO reconeix finalment la importància d’aquest tipus d’arquitectura davant de l”arquitectura més estètica i purista, éssent així en la majoria dels seus edificis protegits actualment, uns 800. En canvi, només 20 eren moderns, comptant algunes obres de Gaudí. La llibertat de Le Corbusier també ha provocat controvèrsia en algunes parts del món on el seu treball ha deixat la seva empremta, com a Chandigarh (Índia) que tot i que ara s’ha erigit com una Meca de l’arquitectura amb milers de visites anuals, en el seu moment va ser molt criticat per ser ideat ignorant les necessitats de la majoria de ciutadans.

La candidatura de Le Corbusier havia intentat sense èxit aconseguir la protecció de la Unesco en dues ocasions. Tanmateix, ara ha estat ara quan el seu llegat – el més gran exemple d’arquitectura moderna del segle XXI – ha estat reconegut per l’organisme de referència mundial.