2014, un any positiu

Acabat l’ any 2014 és temps d’analitzar i reflexionar sobre com ha anat; en línies  generals diria que ha estat un any positiu per diversos  motius:

  • Perquè desprès de 7 anys de baixades de preus sense parar, aquest 2014 ha estat l’ any en què els preus s’han estabilitzat. En el mercat d’ Obra Nova, a Sant Just, Esplugues, Sant Feliu, Sant Cugat i a molts barris de Barcelona, hem mantingut els preus i, això, ja es un gran què!  Perquè serveixi de referència, hem venut als següents preus en funció ubicació i qualitat:

                                        Sant Just, repercussió de 3000-3800€/m2

                                        Sant Feliu de Llobregat a 2400€/m2

                                        Esplugues a 2500-2600€/m2

                                        Sant Cugat 2500 -2800€/m2

Com que en aquestes zones hi comercialitzem obra nova des de fa mes de 30 anys i tenim els preus històrics, podem dir que a Sant just i Sant Feliu estem als mateixos preus que l’any 2003, a Esplugues igual que a l’any 2004 i, a Sant Cugat, com a l’any 2002.

A Barcelona ciutat fa pocs anys que hi som, pel que no tenim històric. Els preus de repercussió en funció de les nostres operacions han estat:

Diagonal Mar    6.251€/m2 Turó Parc      5.349€/m2   Sarria-S. Gervasi  4379€/m2

Eixample dret   4.261€/m2 Eixample esq. 4.086€/m2  Poble Nou       4.600€/m2

Segurament observaran que hi ha diferència amb els preus que a vegades apareixen als mitjans, sempre són més alts; l’explicació és fàcil: molts dels estudis es fan sobre preus “de sortida”, que mai són els preus que es tanquen a les operacions. Els nostres, però, són els preus reals de tancament.

  •  Perquè el mercat de segona mà també ha augmentat. Hi ha una mica més d’oferta a preu, en especial en la tipologia de cases. Ha costat molt i molt convèncer als propietaris de la necessitat de baixar i baixar preus. Els que ens han escoltat i han posat el preu que hem recomanat han venut.
  • Perquè  hi ha hagut més demanda. Quan l’analitzem per segments de preu veiem en quins trams ha baixat més el poder adquisitiu; són els trams entre 350.000€ i 600.000€. Per baix i per dalt hi ha hagut més visites que en anys anteriors.
  • Perquè molts estrangers continuen apostant per la nostre ciutat per viure-hi de forma definitiva tot i que, a partir de principi de desembre, ha baixat el número de persones de Rússia que ens visiten.
  • Perquè s’han començat noves promocions, evidentment a llocs escollits, però creiem que significa un cert retorn de la il·lusió en aquest sector.
  • Perquè hi ha més facilitats per obtenir crèdits.
  • Perquè també els preus de lloguer s’han estabilitzat.

Que hagi estat un any positiu no significa que hagi estat un any fàcil ni còmode; al contrari, com sempre ha calgut lluitar molt cada operació, ha calgut resoldre un munt de problemes jurídics en relació a cadascuna de les operacions. En broma diem que, segurament,  atraiem les coses complicades!

I, una cosa sorprenent, creixen com a bolets les agencies immobiliàries; ja semblen els anys gloriosos en què en una ocasió ens van llogar un local per posar un Frankfurt i al cap d’uns dies ens van demanar modificar l’objecte del contracte; havien decidit canviar per una agencia immobiliària… sense comentaris!

 

Immaculada Amat

Co-directora General d’Amat Immobiliaris