El bon govern de les comunitats de propietaris

La Llei Catalana de Propietat Horitzontal preveu la designació dels òrgans de govern un cop a l’any. La majoria de comunitats ho interpreten com un canvi anual gairebé obligatori, però això no ha de ser forçosament així.

Atenent al nostre criteri, on trobem que una Comunitat és molt assimilable a una empresa: amb el seu capital (l’immoble), el seu pressupost, el seu objectiu (que no ha de ser altre que la millora del valor de l’immoble), els seus empleats contractats directe o indirectament (empreses de neteja, manteniments de tots tipus) i sobretot els seus òrgans de govern, en especial el President i l’Administrador.

Ens podríem imaginar una empresa que sobrevisqués canviant cada any el Consell d’Administració i Gerent? Que cada any es canviessin les directrius? Que un any es prenguessin decisions i el següent quedessin sense efecte?… Dons així funcionen moltes Comunitats de Propietaris.

La nostre visió sobre el tema, sempre mirant a llarg termini, és que la presidència d’una Comunitat de Propietaris hauria de durar mínim 2 anys i sempre amb la figura d’un vicepresident que automàticament passés a ser el futur president, atorgant així una continuïtat de 4 anys, temps suficient per a que es puguin desenvolupar projectes amb tranquil·litat i coherència. De la mateixa manera, seria correcte limitar els mandats, per la única raó de que tothom acabi responsabilitzant-se del bé comú, que és l’immoble.

Perquè una cosa tant de sentit comú, no és l’habitual?

Segurament els principals responsables som nosaltres, els Administradors, que no hem sabut explicar correctament la importància d’un bon govern en les Comunitats de Propietaris, que un bon govern necessita el seu temps per realitzar i tancar projectes. I sobretot hem de saber explicar que com Administradors de Comunitats de Propietaris (assimilats als Gerents de qualsevol companyia) la nostra missió és executar les decisions de La Junta i sobretot deslliurar al President de qualsevol càrrega del dia a dia. Per tant el President no ha de témer un període més llarg del seu mandat en benefici de l’empresa comuna L’IMMOBLE.

Joana Amat

Codirectora General d’Amat Immobiliaris