I ja fa 7 anys des de que va esclatar la bombolla immobiliària

Quan miro enrere em sembla mentida que ja hàgim superat set anys des de que la bombolla immobiliària va esclatar. Set anys de neguits, de canvis constants al nostre sector, set anys de lluita constant per no reduir llocs de treball, per no perdre diners, per intentar i aconseguir créixer en un món que s’enfonsa i per adaptar-nos a un nou món, el de la internacionalització, el de les plataformes de les entitats financeres, l’entrada dels fons, la nova normativa de la SEPA, etc.

Fa pocs dies en una reunió amb els caps comercials de l’empresa els hi vaig preguntar quin sentiment tenien respecte l’any que acabem de tancar i la resposta va ser unànime: cansament.

Cansament per un any que qualifiquen de duríssim per moltes raons:  per un primer semestre d’una gran atonia en el mercat, amb la sensació que seria impossible arribar als objectius que ens havíem fixat (sempre prudents); per canvis constants de criteris, de persones, en moltes de les entitats per les que treballem, per la poca consideració en què algunes entitats tracten a les empreses que treballen per a elles (segurament tothom està preocupat pel seu futur però això no justifica segons quines actituds); per negociacions molt dures en cada una de les operacions que s’aconsegueixen tancar, etc. En canvi ha estat positiu l’increment de visites i d’operacions en el segon semestre.

La mateixa pregunta feta als responsables del departament d’administració de comunitats té la mateixa resposta: un any duríssim, per la morositat creixent, per mantenir les comunitats a mínims amb els problemes de manteniment que això comporta, per unes reunions cada dia més tenses. L’estrès generalitzat es manifesta de forma a vegades agressiva a les reunions de comunitats.

En canvi un any positiu pel departament d’administració de lloguers: els preus s’han estabilitzat, tenim una morositat controlada del 2’09%, alguns propietaris han reactivat les polítiques de rehabilitació dels seus immobles que des del 2008 havien deixat en suspens. Això és molt bo.

Com hem començat el 2014?

  • D’entrada alguna entitat bancària comença a anunciar la concessió d’hipoteques.
  • Un Promotor, dels pocs que queden, ens ha explicat que ha rebut propostes d’alguna entitat bancària per finançar una nova promoció. Quants anys fa que no sentíem això?

A Amat,

  • Les visites comercials d’aquest mes de gener de 2014 gairebé doblen les del mes de gener del 2013. Serà tendència?
  • Comencem l’any amb nou departament de fiscal, que ha tingut molt bona acollida pels clients.
  • A primers de mes, celebrem l’acte del 65è aniversari de l’empresa, una ocasió excel·lent per homenatjar la nostra mare, la nostra particular heroïna.

Immaculada Amat
Codirectora Gerent d’Amat Immobiliaris

La teva llum és verda, lluna, i cau encara amb més silenci, que no la neu a trenc d’alba. – Joan Vinyoli