Els contractes d’arres. Quins tipus existeixen?

Feia algunes setmanes que no ens plantejàvem alguna pregunta interessant sobre el món de la immobiliària. Aquesta setmana volíem donar-vos unes claus per entendre els diferents tipus de contracte d’arres que hi ha i quines característiques tenen.


M’agrada un pis, i he preguntat a l’agència immobiliària que el ven quin és el tipus de contracte que he de signar. M’han parlat d’un contracte d’arres i m’han explicat que existeixen varis tipus d’arres, i al final tinc una mica d’embolic. Em poden explicar quins són els diferents contractes d’arres existents?

La doctrina ens diu avui dia que hi han tres tipus de contracte d’arres:

A) Confirmatòries: Pensades per reforçar l’existència del contracte i normalment representen el principi de la seva execució.

B) Penals: Tenen per finalitat garantir l’execució del contracte, mitjançant la pèrdua en cas d’incompliment

C) Penitencials: Són el mitjà lícit de desistir les parts del contracte, perdent-les el comprador o tornant-les doblades el venedor.

Avui és absolutament habitual que les vendes, sobretot en el mercat de la segona mà es facin mitjançant l’atorgament d’un document d’arres penitencials emparat en l’article 1424 del Codi Civil. Entenem que aquest tipus de contracte és bo per les dues parts que intervenen a la compravenda, ja que per al venedor significa que si hi ha incompliment pot, amb un simple requeriment notarial, anul·lar l’operació realitzada i quedar-se la xifra percebuda com a indemnització de danys i perjudicis i pel comprador és garantia que el venedor no es desdirà de l’operació, ja que en tot cas li haurà de tornar el doble del que ell ha pagat.