Presentant l’Informe de Mercat del 2020

El passat dilluns vam fer públic l’Informe de Mercat de l’any 2020 realitzat amb les nostres dades on expliquem com vam viure el mercat de lloguer i de venda, tant d’obra nova com de segona mà, durant un any que va ser complicat i molt diferent al que mai abans havíem viscut.

Vam convocar a la premsa a una terrassa de Barcelona per explicar que en el nostre cas les dades del mercat de lloguer van ser superiors al 2019, però en canvi amb les vendes van ser inferior, també vam parlar de com el mercat immobiliari es va veure afectat per la pandèmia de la COVID intentant seguir endavant.

 

Lloguer

En el cas del mercat de lloguer l’any passat va viure dos moments importants. El primer, que va afectar a tota la societat, el confinament a causa de la COVID, quan vam estar 3 mesos sense mercat. I el segon, els canvis de marc legal que ens va fer retirar tot el nostre producte de lloguer del mercat de forma temporal per tal d’adaptar-nos a la nova normativa. Per tant, en tot l’any vam tenir un 8 mesos i mig efectius.

Si ens centrem en el número de contractes del 2020, en vam fer un 2% més que l’any anterior sent juny i juliol els mesos més intensos, en part gràcies a seguir comercialitzant diferents projectes d’obra nova. En quant a les renovacions de contractes, l’any passat en vam fer menys degut a que molts des llogaters es van acollir a les pròrrogues automàtiques que es van aprovar amb els Reals Decrets fets durant l’estat d’alarma.

Com dèiem, al setembre, es va aprovar el Decret de Regulació de Rendes que, en el nostre cas, les diferencies amb els preus que ja teníem eren bastant petites, però sempre amb una petita baixada de preus. Aquesta nova regulació i els constants canvis de marc legal han acabat provocant que alguns propietaris decidissin posar el immoble a la venda i retirar-lo del mercat de lloguer, o que la inversió s’aturés. Tot i això, la mitja dels immobles que vam llogar estaven en franges de preus més elevades que anys anteriors ja que la gran majoria de gent buscava pisos que tinguessin terrasses, llum natural o serveis comunitaris com piscina, o cases. En conseqüència un 60% dels nous contractes de lloguer estan per sobre dels 1.000€ de renda.

La nostra experiència durant el 2020 ens va mostrar que l’oferta de lloguer va ser un 10-20% superior als anys 2018 i 2019, sobretot a la ciutat de Barcelona. Això va passar perquè la demanda que acostumava a buscar a la ciutat va desaparèixer començant a buscar llogar fora de la ciutat amb les característiques que anomenàvem abans i, també, perquè les renuncies a la capital es van incrementar.

Les característiques principals dels immobles llogats al 2020, com ja dèiem abans, era que tinguessin terrassa o jardí privat, la majoria eren pisos d’uns 90m2 amb 3 habitacions i amb una etiqueta energètica E, si eren de segona mà, o B si eren d’obra nova. En quant al GreenDEX gran part del immobles eren un G3 o un G4.

I el perfil dels llogaters, la gran majoria estaven entre els 40 i 50 anys tenint un potencial econòmic mig ja que, com hem comentat, el tipus d’immoble més llogat era més “premium”.

Venda

Al 2020 vam fer un 18% menys d’operacions que l’any anterior, tot i això la mitja de preus en la que ens vam moure era un 6% més alta.

En el cas del mercat d’immobles de 2a mà vam realitzar un 3% més d’operacions i en franges de preu més elevades, vam poder comprovar que les vendes per sobre dels 500.000€ van créixer un 10%. Es va sentir a dir molt que els preus podien anar a la baixa, però nosaltres mirant les dades no hem percebut cap canvi. També em vist que, si realment es vol vendre, els propietaris estan disposats a escoltar ofertes dels clients . Però si una cosa està clara és que els preus de venda estan relacionats amb la oferta i les vendes de cada zona. El passat 2020 van tenir molta importància el mercat de les cases amb superfícies superiors als 180m2 i va augmentar molt la recerca d’immobles de més de 4 habitacions. Per aquest motiu les repercussions han estat similars a anys anteriors o, inclús, més baixes; quan es venen immobles més grans en superfície les repercussions per m2 construït baixen.

Si ens centrem en l’obra nova, les nostres operacions l’any passat van disminuir com a conseqüència de la COVID, d’unes expectatives d’una baixada de preus per part dels possibles clients que no va ser i, per últim, per tenir uns projectes que comercialitzàvem molt madurs. Això queda plasmat en una baixada de la mitjana de vendes al mes, hem passat de 7 cada més al 2019 a 4 vendes al mes.

Amat Luxury

Les operacions per sobre del 1.000.000€ van ser superior a l’any 2019, de fet va ser un dels segments que més es va activar al sortir del confinament més estricte, perquè com hem dit abans la gent buscava sortir de la ciutat de Barcelona per tenir cases amb jardí privat, piscina i espais lluminosos i la tendència s’ha anat sostenint fins ara. Per tant, tot i ser un mercat petit en quant a número d’operacions és important en els imports de les propietats.

El que no va funcionar tant bé va ser la venda de solars ja que els compradors el que buscaven era poder ocupar immediatament l’immoble i no haver d’esperar a la construcció d’una casa.

Si voleu veure tot l’informe d’una manera més exhaustiva ho podeu fer a continuació.