¿Renovar el jardí?

De vegades passa que compres una casa i et trobes amb un jardí abandonat perquè gairebé ningú ha tingut cura d’ell, i el que al seu dia havia tingut disseny, bellesa i havia estat motiu d’orgull, ara sembla una selva. Doncs posem-nos mans a l’obra per tornar a aconseguir aquest espai verd al menor temps possible i, sobretot, gaudint d’una cosa tan viva i canviant com ho és un jardí!

Gairebé segur que la gespa serà alta, molt, molt alta i amb una forma irregular, és a dir, arbustos molt densos i desoladores calbes. Les bardisses, les guardianes del jardí, estaran al descobert als seu inferior i despentinats als nivells alts, però segurament nuus al seu interior.

Respecte els arbustos, seran gegants i maldestres, escassament florits.

renovar-jardin

Hem d’actualitzar el nostre jardí aprofitant el que té, haurà de corregir el sistema de reg, la xarxa elèctrica i, fins i tot, el drenatge, si és que veiem inundacions a simple vista. El més important per aconseguir el nostre propòsit és tenir clar el que és aprofitable i el que no per després no perdre el temps amb errors difícils de resoldre.

Comencem sota terra. El primer de tot i el més important: s’haurà de comprovar el sistema de la xarxa de reg. És normal que, especialment si es compra una casa antiga, bonica i senyorial, quan encara no s’havia inventat el degoteig, els aspersors o qualsevol altre sistema de regadiu actual; Si és necessari s’ha drenar el terreny, excavant rases i enterrant tuberies; imprescindible seria comprovar l’estat del sistema elèctric, si passa a través del jardí, per evitar que després fallés i cagués substituir-lo mitjançant l’aixecament de la gespa un cop hem aconseguit per ser el millor una altra vegada.

renovar-jardin-camelia

Caldria podar els arbustos que haguem escollit i els arbres desmanyotat. Les bardisses, només caldria plantar algunes herbes sobre la base que cobreixin els baixos nuus però, si és insuficient, potser acabar amb ell sense dubtar-ho. Sembrar la gespa després de l’airejament de la terra; plantar algun arbust al lloc dels que no van sobreviure a la nostra primera elecció i, si no, val la pena provar arbusts com: rododendres, bruguerars i camèlies especialment, meravellós! amb excel·lent, encara que delicades flors, capolls de flors i fulles d’aparença brillant.

I si ens atabalem molt perquè no veiem la fi de les reformes i tenim la necessitat urgent de veure els arbustos en flor, sempre podem deixar el treball i els tractaments de xoc a un professional que es dediqui a això i posarà en marxa la seva imaginació i un bon pla de jardineria que deixarà el jardí a punt per continuar fent-nos sentir jardiners, gaudint cada dia dels petits èxits aconseguits per l’espai tan atractiu i relaxant amb els que ens veurem recompensats.

Albert Moreda, Jardinero

Albert Moreda S.l.