Gener 2017: 10 inputs del 2016 i 10 reflexions pel 2017

Si haguéssim de posar un titular per aquest 2016 diríem: “la recuperació del mercat immobiliari es consolida”.

1. La venda d’habitatges d’obra nova a Barcelona i 1ª corona ha estat excepcional. Amat ha venut més de 180 pisos.
Respon tan sols a la demanda retinguda? Analitzades les dades, la major part sí, tot i que hi ha un 20% que responen a petits inversionistes que troben en el sector immobiliari un refugi per a la inversió, que ja no els hi proporciona el dipòsit en la banca.

2. Els preus de repercussió i absoluts en venda han estat raonables. És veritat que en determinades promocions s’han pujat els preus una vegada venuda una part important del total dels habitatges, però han estat pujades de preu molt controlades.
La nostre inquietud és que els preus vagin pujant. Si els sous no pugen arribarà un moment en què oferta i demanda no es trobaran.

3. Portem mesos que els mitjans d’informació parlen del mercat immobiliari, de pujades de preus…
Estem observant ja una primera conseqüència: molts propietaris comencen a sobrevalorar les seves propietats. Pensem que serà una de les tendències del 2017.

4. La proliferació descontrolada d’agències immobiliàries, freelance, passa papers… que per tal d’aconseguir producte per comercialitzar valoren habitatges per sobre del preu de mercat.
En un país com el nostre en què el món immobiliari -en especial el de la intermediació- està molt poc professionalitzat, el risc de sobrevalorar les propietats es repeteix cada vegada que la tendència del mercat és a millorar. És un tema que ens preocupa.

5. La major facilitat en obtenir hipoteques. En tot aquest any hem tingut pocs problemes per aconseguir hipoteques pels clients -si aquests complien les condicions establertes per la banca-.
Ens preocuparia que la banca tornés a les pràctiques de fa uns anys de donar el 100%.

6. La falta de producte de segona mà en venda.
Segurament aquest 2017 hi haurà més habitatges d’aquest tipus en venda, doncs s’entregaran moltes promocions iniciades a principis de l’any passat, i caldrà posar en venda els pisos dels propietaris que hagin comprat per millorar.

7. La manca de habitatge per llogar. Aquest és un dels problemes més importants que en aquest moment i en relació a l’habitatge, te la ciutat de Barcelona. Un tema que preocupa molt a les autoritats i per parlar-ne vàrem rebre la visita de l’Alcaldessa Excm. Sra. Ada Colau, el Regidor d’Habitatge Sr. Muntaner i el Gerent d’Habitatge Sr. Buron, a les nostres oficines. Els hi agraïm la seva disposició a escoltar tant les nostres crítiques com les nostres propostes, i en vam fer unes quantes.
Els preus han pujat un 14% en un any i lloguem la major part dels pisos en 3 dies. Aquest serà un dels grans problemes del 2017.

8. Aconseguit tenir una morositat en lloguer d’un 1’5%, resultat de 2 factors: ser molt curosos i exigents a l’hora de llogar i ser molt ràpids en el seguiment quan detectem algun problema.
Mantenir aquesta xifra és un dels nostres objectius, ja que dóna una gran tranquil·litat als inversors que decideixen comprar per llogar i als clients patrimonialistes habituals.

9. Per 1ª vegada des del 2007, ja fa 10 anys, tenim en marxa obres de rehabilitació importants en comunitats administrades. Aquesta és una dada important, ja que som dels que defensem que cal invertir en el manteniment del bé més important que tenen la majoria dels ciutadans d’aquest país: l’habitatge. Cal fer-ho avui afegint sempre una millora en l’eficiència energètica i tanbé cal tenir present que l’habitatge és la zona privada més tota la zona comuna -que moltes vegades s’oblida-.
Aquest 2017 recuperarem la tradició de fer reunions, conferències de pedagogia a l’entorn de la rehabilitació i el manteniment.

10. Ha estat el millor any des què va començar la crisi. Tot i que som conscients que socialment encara hi ha molts problemes relacionats amb l’habitatge: ocupació, desnonaments…
Pensem que el 2017 serà també un bon any amb molts reptes. Un dels més importants: trobar camins de sortida al tema de la manca de lloguer. És una contradicció el discurs que tots anem fent: que la gent jove és millor que vagi de lloguer perquè permet la mobilitat laboral i, després, els hi sigui impossible aconseguir trobar un habitatge.

Si voleu llegir-ne més cliqueu aquí