El Castell d’en Plaja de Lloret de Mar

Una de les primeres coses que ens vénen a la ment quan parlem de Lloret de Mar és turisme de platja i festa, després recordem el seu castell a peu de platja. Aquest, a banda de ser una de les construccions més admirades i fotografiades pels turistes, ha esdevingut l’emblema del municipi.

Tot i això el Castell d’en Plaja,que és com es denomina, mai ha estat una fortificació medieval ni propietat de cap senyor feudal. Es tracta d’una edificació de final de la dècada de 1930 projectat per l’arquitecte Girona Isidor Bosch i construida per l’industrial Narcís Plaja, d’aquí el seu nom. Encara que el projecte es va iniciar el 1935, no va ser fins 1941 quan es va acabar, després de la fi de la Guerra Civil.

plaja castell

Plaja va ser un indià, empresari de les galetes amb el mateix nom, que es va fer construir aquest castell-casa d’estil neogòtic amb totes les característiques de l’època medieval, a la part nord de la platja. La seva construcció, però, no va estar exempta de polèmica entre els veïns, tot i que avui dia és el que identifica més a la ciutat, gràcies a les fotografies dels milers de turistes que visiten la Costa Brava.

L’edifici és de pedra i ciment, de planta rectangular amb diferents cossos de dues i tres plantes. A més, consta de dues torres circulars diferents, una més alta i ampla que l’altra. La porta i les finestres són d’arc ogival, típic de l’ arquitectura gòtica.

Al castell es pot accedir seguint el camí de ronda que l’envolta i passa a través de la cala de Sa Caleta i, des d’allà s’accedeix als penya-segats de la costa, que formen un mirador natural.

Una dada curiosa: es diu que Walter Disney, el creador de Disney, es va inspirar en aquest edifici per dissenyar la seva “terra de la fantasia”.

—-

Foto: Salvador Altimir

Foto portada: Lloret de Mar