Les dues velocitats de la recuperació del mercat immobiliari espanyol

El govern ha publicat les últimes estadístiques sobre el mercat immobiliari de 2015 i aquests revelen un creixement estable però amb forats en la recuperació espanyola de compra d’immobles.

L’índex oficial de preus va ocupar la majoria dels titulars per acabar l’any amb un increment del 4,2%. El problema amb els preus és que diuen molt poc sobre la salut real del mercat.

Els números que preferim són les transaccions. Quants immobles s’estan venent i comprant?

Ventas

Concessió d’hipoteques respecte a l’any anterior: Font ine.es

Amb totes les dades de l’any 2015 podem fer una ullada anual a les vendes i comprovar que revelen bones notícies. Tenint tot això en compte l’activitat del mercat va incrementar en un 10% el 2015fins a un total de més de 400,00 immobles venuts. Els compradors internacionals van estar especialment ocupats, generant més de 71,000 vendes i continuant un fort retorn al mercat.

Encara que hi ha més a dir per províncies. Quan comparem els volums de 2015 amb els nivells de 2007, revela una imatge de recuperació mixta:

Recuperación
Verd fosc representa una recuperació més ràpida del mercat

La imatge que tenim d’aquestes xifres és una recessió que no es va estendre equitativament. Però els números també indiquen que el 2015 va marcar un gran canvi en la situació: Els preus dels immobles han augmentat, el volum de vendes va augmentar i el panorama es va convertir en positiu en tots els indicadors de mercat.

Havent deixat enrere els moments difícils, la pregunta ja no és quan veurem un augment de vendes. La pregunta en 2016 és on veurem el major creixement en vendes.

Si estaves esperant temps millors, ja han arribat. Ara és el moment de pensar amb cap i mantenir un ull en el creixement.

Sian Burton, Kyero.com

Font online