Arbres lluminosos per substituir els fanals

arboles-luminososExplica la mitologia budista que un dia, al voltant del segle V abans de la nostra era, Sidarta Gautama es va asseure sota una figuera una nit de lluna plena i va prometre no aixecar-se fins a assolir el Nirvana. Va romandre a la mateixa postura durant 49 dies amb les seves nits. Quan va obrir els ulls s’havia convertit en un il·luminat (un buda) i estava tan agraït a aquell “ficus religiosa” per haver-li acollit que va romandre una setmana sencera mirant les seves branques en senyal de respecte i admiració. En el cas del Buda, la llum va arribar del seu interior -una il·luminació metafòrica- però Antony Evans, fundador de Glowing Plants, vol que aquesta llum tingui una dimensió física i que provingui de les plantes.

La idea d’aconseguir que algunes espècies vegetals brillin en la foscor no és nova. Als anys 80 ja es va aconseguir en introduir damunt lluciferines provinents de cuques de llum en algunes plantes. Els resultats, encara que cridaners, van ser modestos: calia fotografiar la planta amb una exposició de vuit hores per apreciar una tènue luminescència. Més endavant, el 2010, investigadors de la universitat Stony Brook van modificar genèticament una planta de tabac en trasplantar-li alguns gens d’un bacteri marí productor de luciferina. El que és nou en el projecte que lidera Evans és que dissenyen les seqüències d’ADN en un ordinador amb un programari especial, i després l’imprimeixen per injectar-lo amb una pistola de gens.

Qualsevol pot aconseguir una d’aquestes llavors miraculoses a través del web de Glowing Plants i fer créixer una planta lluminosa a casa. Fins i tot, si gosa, provar els seus propis experiments, ja que l’ADN creat és de codi obert i, per tant, modificable. Antony Evans i els seus socis insisteixen que el seu projecte és la solució a un món que consumeix recursos de forma embogida, cosa que portarà a trencar els límits del planeta. La pròpia Natura, afirmen, té la resposta a través de la bioluminescència, ja que és una energia neta, renovable i sostenible. “Estem, afirma Evans, entrant en una era en què dissenyar un organisme biològic serà tan fàcil com dissenyar una aplicació mòbil” per això confia que les seves plantes podran, en pocs anys, servir per eliminar els fanals a les ciutats i substituir-los per arbres lluminosos.

Font de la notícia