8 Llocs emblemàtics per celebrar Cap d’Any

Cap d’Any és per a moltes persones un dels dies més especials de l’any. A 31 de desembre es reflexiona sobre els 364 dies anteriors i s’escriu la llista de desitjos per l’any següent tot seguint curiosos rituals, diferents arreu del món. Mentre uns sopen llenties, d’altres acabem l’any amb raïm; alguns posen l’anell d’or a la copa de cava i d’altres fan una volta a la casa amb maletes buides, tot per atreure la bona sort per l’any entrant. El que és comú però, és que cap d’any se celebri de forma multitudinària i cada ciutat té el seu punt de trobada emblemàtic. Quins són els més coneguts?

 

1.Times Square (Nova York)

El lloc més emblemàtic del món per rebre el nou any com es mereix. Diuen que s’ha de viure una vegada a la vida per experimentar el que se sent quan la gran bola de Times Square baixa marcant l’inici del nou any, una tradició des del 1907. La celebració no comença a mitjanit sinó 7 hores abans, quan comencen les actuacions musicals de les ‘celebrities’ més conegudes als Estats Units.

 

Photographer: Emile Wamsteker/Times Square AllianceFoto  Emile Wamsteker

Times Square New Year's eveFoto Nichole A. Hall

2.  Opera House (Sydney)

Sidney és de les primeres ciutats en entrar al nou any. Quan aquí encara sigui 2015,  ja farà vàries hores que els australians hauran entrat al 2016. Els ‘aussie’,  donen la benvinguda als propers 365 dies a la Badia de Sydney amb l’espectacle de focs d’artifici més impressionant del planeta, i en bikini! A l’hemisferi sud el 31 de desembre és estiu, un fet que sobta molt als que vivim a l’altra part del món i identifiquem l’època de festes nadalenques amb fred i neu.

Opera House Sydney New Year's Eve Cap d'anyFoto miquitos @Flickr

Com succeeix a Nova York, la festa no es limita als minuts previs sinó que ja des de la tarda s’organitzen tota una sèrie d’activitats a la badia per anar escalfant l’ambient.

Badia Sydney cap d'anyFoto Will Choi @Flickr

3. London Eye (Londres)

En aquest cas, els focs d’artifici tornen a ser els protagonistes de la jornada. Aquests es llencen des del mateix Big Ben i el London Eye, a la riba del riu Tàmesis. De forma sincronitzada es recrea un espectacle de llum i so impressionant amb les campanades de mitjanit del Big Ben, durant 10 minuts, complementant la pirotècnia.

Big Ben New year's eve Cap d'Any

Aquest any hi ha una particularitat, i és que per gaudir de l’espectacle des dels llocs més privilegiats, com el Victoria Embankment o el Westminster Bridge, s’haurà d’adquirir una entrada. Sinó sempre quedarà l’opció de veure’ls a casa pel canal de la BBC. Aquest va ser el de l’any passat.

 London Eye cap d'any

4. Burj Khalifa (Dubai)

L’any passat l’espectacle al Burj Khalifa es va convertir en el més vist i va aconseguir entrar al record Guiness per la façana més gran il·luminada amb LEDs del món. El país de la ostentació no pot ser menys el dia de cap d’any i és per això que l’espectacle làser i la tecnologia LED que utilitzen és la més avançada del món.

Burj-Khalifa cap d'any

5. Porta de Brandenburgo (Berlín)

Al voltant d’un milió de visitants es concentren a la Porta de Brandenburg per donar la benvinguda a l’any nou com és degut. La celebració és coneguda com la més gran del món ja que hi ha carpes i escenaris en un espai d’uns 2 km, així com espectacles de llum i làser.  A les 12 en punt, com a d’altres països, comença l’espectacle de focs i la baixada d’una bola col·locada expressament per la data.

Cap d'any Brandenburg

La festivitat se celebra des del 1989 amb la caiguda del mur, i tenen tradicions tan curioses com la de Bleigießen, que es tracta de desfer formes fetes amb plom, introduir-les en aigua freda, i esbrinar el futur depenent de la forma final.

6. Piazza del Popolo i Circ Massimo (Roma)

Al Circ Masssimo i a la Piazza del Popolo hi ha concerts de música gratuïts durant la nit que precedeixen l’espectacle pirotècnic. A Roma però, no hi ha ‘campanades’ com a tal. Se celebra a les places i amb focs d’artifici que és aconsellable veure des de les colines més altes i el pont Sant’Angelo.

Roma Cap d'Any

El més destacable és la quantitat de gent que hi ha per tota la ciutat i les llums que la il·luminen. Un espectacle per la vista.

Per cert! És gairebé obligatori sopar llenties la nit del 31 com diu la tradició. Pels italians té la mateixa simbologia que pels espanyols els raïm a mitjanit.

7. Puerta del Sol (Madrid)

El mític i tradicional punt de celebració del Cap d’Any a Espanya. Milers de persones s’apleguen davant del rellotge esperant que baixi el ‘carrillón’, la bola que marcarà el temps. Molts anys hi ha hagut problemes amb les campanades i els ‘quartos’, quatre campanades diferents abans de les 12 definitives que marquen el final d’any.

Cap d'Any Puerta del SolFoto

 No és costum el llançament de focs d’artifici, sinó el raïm i la copa de cava en mà,  tradició espanyola única al món, que marca sempre el 31 de desembre.

8. Torre Agbar (Barcelona)

Com no, no podia falta la Plaça de Les Glòries amb la Torre Agbar, la nostra particular Puerta del Sol. El més destacable és el compte endarrere, en cercles i números, que la il·lumina. Des d’uns minuts abans de mitjanit i l’hora posterior, la torre projecta missatges tant de comiat com de benvinguda. No hi ha campanades però sí números que fa que tothom que l’estigui contemplant no pugui evitar cantar-los en veu alta.

 Torre Agbar Cap d'AnyFoto

Torre AgbarFoto