En què s’ha de convertir el sector immobiliari després d’aquesta crisi?

Professionalitat, transparència, especialització, industrialització, concentració,… Aquestes són de les paraules més repetides pels diferents ponents del Foro del Sector Inmobiliario organitzat per IESE, Aguirre Newman i Tinsa el passat dia 26 de Juliol a Madrid.

Sempre està bé assistir a esdeveniments d’àmbit estatal per tenir així una visió més àmplia i conèixer una mica amb més en detall la situació immobiliària de la ciutat de Madrid, principalment.

Les paraules inicials bàsicament eren les reflexions i el desig de la majoria de ponents sobre en què s’ha de convertir el sector immobiliari després d’aquesta crisi tant profunda. És evident que, de moment i ja veurem quant dura, el sector en termes generals s’ha reduït considerablement. Així, tothom espera un escenari amb pocs actors, però més professionalitzats, amb processos més industrialitzats, que aportin més transparència al sector i fortament especialitats, ja sigui en zona o en producte. Aquestes millores de professionalitat en el sector i el tenir millors dades i més fiables facilitaran la presa de decisions dels clients i ajudaran a que inversors estrangers, tan grans com petits, tinguin més confiança en general.

Un dels altres grans debats és com evolucionarà la demanda de lloguer en el futur. Aquests anys de crisi ja hi ha hagut un gran canvi en aquest sentit, potser poc significatiu en termes de percentatge, però sí important en termes de volum. En el futur aquesta tendència continuarà, tot i que arribar a percentatges d’altres països europeus és, a dia d’avui, difícil per la pròpia inèrcia cultural que porta el país. La volatilitat del mercat de treball i el trencament del paradigma en què els preus dels immobles sempre pugen continuarà afavorint el mercat de lloguer. També cal un parc molt més gran d’immobles en lloguer per generar més mercat; en aquest sentit es reclama de forma generalitzada afavorir l’entrada de grans operadors amb la gestió del lloguer molt optimitzada i que puguin accedir a comprar grans carteres de pisos per posar-les al mercat. Cal produir aquestes carteres i aconseguir unes rendibilitats mínimes per afavorir l’entrada d’aquests operadors.

En resum, una mica més d’optimisme, amb dosis de prudència, i esperem que la crisi hagi servit perquè el sector faci un pas endavant.

Guifre Homedes Amat