Arribem a vacances

Fa pocs dies un Economista important em preguntava com anava el sector immobiliari i jo li explicava que anava per mesos, un mes sembla que bé, el següent baixen els contactes, les visites i les operacions. El que em va dir em va tranquil·litzar, diu que en les crisis la baixada és sempre seguida, en canvi la pujada es fa esglaonada (amb dents de serra). Exactament és això el que succeeix!

Ja està arribant el moment de posar en marxa la normativa de la SEPA, el mes d’agost és la data definitiva. Els nostres sistemes informàtics ja van quedar adaptats el passat mes de desembre, i ara queda l’àrdua tasca de recollir de nou la majoria de domiciliacions bancàries. És una tasca que hi tenim compromès tots els departaments i per la qual comptem amb l’inestimable ajuda dels nostres Presidents de comunitats. Ens en sortirem en el termini previst!

I parlant de normatives ens està costant molt aconseguir que els propietaris d’immobles ens facilitin o ens permetin obtenir el Certificat d’Eficiència Energètica, sense els quals és impossible segons la llei vigent fer cap classe de publicitat. De cop sembla que tinguem menys producte i el problema són els certificats! El que ens sorprèn és que fa poc que anàrem a una important ciutat espanyola i, com sempre ens mirem els aparadors de totes les immobiliàries, en el 90% del certificat d’eficiència energètica ni rastre. Com sempre hi ha diferents velocitats.

En quan al lloguers de nou un gerro d’aigua freda, no sabem cap on anem. No sembla coherent aprovar fa just un any una llei per revitalitzar el mercat de lloguer i fa quatre dies en les darreres mesures fiscals eliminar, a partir de l’1 de gener de 2015, la reducció del 100% prevista en l’IRPF que afecten als llogaters d’habitatges que tenen una edat compresa entre els 18 i 30 anys, i rebaixar la reducció general pels arrendaments d’habitatges del 60 al 50%. Pels que creiem que el país ha de fer una aposta ferma pel lloguer, aquestes mesures ens desconcerten totalment. I no només es veu afectat el mercat de lloguer…

El mercat de segon mà patirà també les conseqüències de la reforma fiscal en el moment en que es preveu, en primer lloc, la supressió dels anomenats coeficients d’abatiment pels quals el guany generat en la transmissió d’habitatges adquirits abans del 31 de desembre de 1994 tenien dret a l’aplicació d’uns coeficients reductors que podien reduir considerablement el guany patrimonial a tributar. L’eliminació dels citats coeficients perjudicarà als contribuents que passaran a tributar pel total de la plusvàlua generada, sense poder aplicar cap tipus de reducció. Caldrà veure però quin efecte té, doncs han baixat tant els preus de la venda pel que en la major part de les operacions la plusvàlua pot ser poca.

D’altra banda, aquest mes de juny ha estat un mes d’activitat frenètica per nosaltres des del punt de vista social: hem fet dos Sopars de l’Entorn Immobiliari, el primer tingué com a Ponents Agustí Serra, Director General d’Ordenació de Territori i Urbanisme i en Carles Sala, Secretari de habitatge i millora urbana; i el segon el Ponent va ser el prestigiós economista Jordi Galí, Director del CREI; a més hem tingut el Sopar del Club Immobiliari d’ESADE que com cada any Amat patrocina; també ha estat en aquest mes, que la Cambra de Comerç del Baix Llobregat ens ha guardonat amb el Premi a la millor Trajectòria Empresarial;… i un munt de coses més!

En homenatge al poeta Joan Vinyoli en el seu centenari:
La paraula
Com una font, a voltes, la paraula
diu els secrets del món.

A tothom bones vacances!!!