Taula rodona sobre les institucions – XXIX Reunió Cercle d’Economia a Sitges

Les Institucions son importants, però, com construïm bones institucions? A continuació, l’opinió dels ponents de la Taula Rodona, que va tenir llos a la XXIX Reunió del Cercle d’Economia a Sitges:

Anton Costas

Diu que, en l’origen, el capitalisme es basava en un gran fons moral i ètic.

Adam Smith, ja deia que el capitalisme hauria de funcionar en base al principi moral de la simpatia necessària perquè funcionés el Sistema Econòmic. Aquesta idea es va anar perdent durant segle XX i, amb la crisis, ha quedat en evidencia que sota el capitalisme no hi havia el marc de regulacions ni institucions adequats.

Davant d’això ens preguntem: quines institucions son necessàries perquè el sistema funcioni bé? Com cal construir aquestes institucions?

Cèsar Molinas

Creu que les institucions després de 5 anys de crisis no tenen encara un diagnòstic clar.

Creu en el sistema, però creu que cal reformar-lo, i el primer que cal reformar és la llei de partits, ja que és una llei sorgida de la por on les cúpules dels partits tenen poder absolut. Aquest model ha donat estabilitat, però el preu ha estat alt, perquè ha desaparegut el debat polític als partits i, en el seu lloc, ha aparegut la corrupció: no hi a mecanismes de rendiment de comptes ni mecanismes de substitució en els partits. Arriba la crisis i volen liderar, no es lidera pitjant sinó tirant. Els partits es financen amb diners públics i no donen comptes de res.

Proposa que copiem l’objectiu de més transparència, més debat. Canviar els partits es previ a qualsevol reforma.

Santiago Muñoz

Està d’acord amb en Cèsar Molinas, creu que l’economia millorarà malgrat tot.

Totes les institucions de l’Estat estan en decadència. Els poders han d’estar separats i ara no existeix separació de poders: el Legislatiu sota l’Executiu, els Governs controlant els partits.

Creu que el poder judicial funciona tècnicament bé, el repartiment del poder territorial cal ser reformat i no entén perquè no es fa, el tema de les autonomies es pensa fer bojament i abans cal resoldre el tema de les competències, reformar les institucions locals, etc.

Josep Ramoneda

Opina que la Democràcia és un sistema fràgil, i el principal objectiu és controlar el Poder. Però per això es necessita cultura democràtica, reconeixement de la controvèrsia.

La Democràcia és lenta, pateix dels canvis culturals, està fora de joc en un moment on preval el que tot té un preu. La Democràcia pateix la falta de futur.

El Règim ha “gripat”. Era difícil, en un primer moment de democràcia, conèixer la força de cadascú. El PSOE en lloc de preocupar-se per crear democràcia es va preocupar per l’estabilitat. Cal redistribuir el poder en diferents direccions. Catalunya vol reconeixement com a subjecte polític.

Que s’ha de reformar profundament tot el sistema és evident, però no volen, per això van fent reformes petites.

Diuen que estem lluny de tocar fons, no hi ha estalvi de les famílies, i sense això no hi ha consum. No tenim res per oferir a Europa per la seva ajuda, això només es pot fer amb una reforma seriosa de les institucions, l’únic que l’anima és que la societat civil està mobilitzant-se.