Oriol Junqueres: Què passaria si declaréssim la independència?

A l’últim sopar organitzat per FemCat, el passat 12 de juliol, va participar l’Oriol Jonqueres, alcalde de Sant Vicenç dels Horts i president d’Esquerra Republicana de Catalunya, qui va fer un discurs sobre l’estat de Catalunya.

Actualment, té 840.000 aturats, dels quals 250.000 no cobren prestacions. Perquè la situació millori, l’Oriol Junqueres proposa augmentar la producció, rebaixar costos o pujar les dotacions de capital per factor productiu, com infraestructures, educació, telecomunicacions, etc. En definitiva, fer recerca de solucions que realment es puguin aplicar.

El president d’Esquerra Republicana va recordar que cada any des de 1996 i fins el 2009 l’expoli fiscal ha estat de 300.000€ i aqui cal sumar-hi el valor del creixement que no hem pogut fer per no tenir els diners. Aquesta pèrdua significa que cada deu anys es deixa de duplicar el PIB. Davant d’això va preguntar-se: “com ho podem fer per què els recursos segueixin a l’economia catalana?”

Va remarcar que s’ha intentat a través de pactes que l’estat no cumpleix. I la independència és difícil, però no impossible. Només s’ha de maximitzar el consens social, ja que l’única força que tenim som nosaltres mateixos. Així doncs, el president d’Esquerra Republicana va insistir en què es necessitaria:

  • Consens social
  • L’Agència Tributaria
  • Complicitat internacional

L’Oriol Junqueres està convençut que Espanya no se’n sortirà, ja que presenta l’índex de misèria més elevat de la Unió Europea, amb un 30% d’atur i un 8% de dèficit. Els mercats ho tenen clar i per això ens penalitzen cada dia. A més  a l’octubre l’Estat ha de refinançar 27.000 mil.lions d’euros i serà difícil que els trobi, pensa. Aquestes xifres indiquen que el deute espanyol a l’exterior quadruplica al d’Italia.

Que pensa Europa de l’independència?

La UE teòricament no ens hauria de fer fora, la qüestió, segons l’Oriol Junqueres, és: quin es l’Estat nou, el que se’n va o el que es queda?

Pensa que el que legitimaria davant d’Europa és un referèndum. La clau de aquest referèndum és l’àrea metropolitana de Barcelona. Creu que tenim armes que no fem servir prou bé i més quan Catalunya suposa el 24% de l’ esforç fiscal d’un Estat.

Així doncs, es pregunta: què passaria si declaréssim la independència?