Eufòria i reflexió al mercat immobiliari

 In Reflexions, Sector Immobiliari

Com tots sabem, el mercat immobiliari torna a estar eufòric. Els mitjans en parlen dia sí, dia també. És veritat que hi ha una forta demanda i els preus pugen. Escoltem i llegim que es parla de pujades del 20 al 30%.

Com que sempre es generalitza moltíssim, volem donar les nostres dades de promocions que ja fa més d’un any que tenim en comercialització.

  • A Badalona el preu ha pujat un 13%
  • A Sant Just un 15%
  • A Sant Cugat un 20%
  • A Barcelona Eixample un 10%

 La raó que Sant Cugat hagi pujat més és degut a que és dels llocs on més va baixar durant la crisi. Si algú té paciència per mirar les dades que donàvem al 2012-13, veuran que estàvem en una baixada del 70%. Ja aleshores dèiem que el preu no es corresponia amb els serveis ni la configuració de la ciutat. El que ha passat ara és que ha recuperat la posició i el preu que li corresponia.

I, si parlem de lloguer, la nostra mitjana se situa, en un any, en una pujada del 8%.

Cal tenir en compte, que en el tema del lloguer veníem d’una congelació de preus de 5 anys i, el que ha passat en general, és que estem recuperant els anteriors preus.

Què ens preocupa del mercat immobiliari?

La sobrevaloració dels pisos de segona mà per tal d’aconseguir la comercialització.

Ens preocupa perquè, fins a finals de l’any passat, la demanda d’obra nova estava composta, per un costat, per compradors que havien estalviat i podien comprar el pis i, per l’altra, per inversors, normalment famílies, que compraven pel futur dels fills.

Aquest any s’ha incorporat a la demanda el pis de millora i, es clar, en aquest cas la valoració del pis que cal vendre per comprar és bàsica per definir fins on es pot arribar i, el que estem veient ara, és que ja s’estan sobrevalorant. Això, comporta un risc de futur que, en anteriors èpoques d’eufòria, es va mitigar perquè els bancs van donar hipoteques sense massa estudiar-ho i, perquè els sous pujaven. A més, hi havia inflació. Passarà ara el mateix? Ho dubto!

Ens continua preocupant moltíssim el tema del lloguer. Les incongruències entre la direcció cap on es mou la societat i el no tenir respostes – ni s’esperen a curt termini- provoca la frustració d’una part de la població, en especial, dels joves. El tema és important i no es pot resoldre d’avui per demà. Quina falta de visió i previsió que tenen les administracions del nostre país! Els hi va passar pel davant la possibilitat de fer lloguer i no la van saber aprofitar. Repetim i repetim, a qui ens vulgui escoltar, que ja no és un problema de la ciutat de Barcelona, sinó de l’àrea metropolitana.

Ens preocupa aquesta sensació que té la societat, que tenim tots, de poca seguretat jurídica, de poca protecció als drets inherents a la propietat. No pot ser que hi continuï havent una ocupació darrera una altra, no pot ser el que està passant amb el lloguer turístic i els drets dels propietaris. La seguretat i les garanties són bàsiques per aconseguir inversió nacional i estrangera; inversió indispensable per resoldre la problemàtica del lloguer.

Sent congruents amb els nostres principis, hem col·laborat amb la Generalitat i amb l’Ajuntament de Barcelona. Creiem que és compromís de tots aportar idees, dades, etc. a fi d’intentar trobar sortides a un dels problemes socials més importants que té la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Bon estiu!

Immaculada Amat

Co-Directora Amat Immobiliaris

Recent Posts

Leave a Comment