El lloguer turístic, què és?

 In Reflexions, Sector Immobiliari

Fa només uns pocs anys que ha entrat en auge el conegut com lloguer turístic. Mentre que a la dècada dels 90 la compra d’un immoble era destinat, en un alt percentatge, a primera residència o lloguer convencional, actualment molts inversors o particulars adquireix un pis per utilitzar-lo com a lloguer per dies o curts períodes a turistes. Aquest tipus de negoci s’està estenent més i més a Espanya, especialment a les grans ciutats com Madrid i Barcelona, el que condueix en moltes ocasions a l’escassetat de lloguer convencional. La conseqüència més evident d’aquest boom en lloguer turístic és una inflació fora de control del preu de l’habitatge.

Per a molts propietaris d’aquestes finques acollir turistes permet obtenir ingressos ràpids a través d’un ús aparentment reversible. Aquest canvi de tendència s’ha reforçat a més pel boom de portals de lloguer portals com Airbnb, però, sap el propietari si el que està fent està dins la llei? Sap com funciona?

Alquiler turísticoCom molts dels negocis incipients, les dades que es tenen són escasses i poc fiables, ja que no hi ha encara una regulació unificada ni registres històrics. Un dels impediments i fets que poden conduir a problemes és que cada comunitat autònoma té les seves pròpies normatives al respecte.

A Múrcia, Extremadura, Castella – La Manxa i Castella i Lleó, per exemple, no hi ha cap normativa específica, i en d’altres està estrictament prohibit. Tot i que, poc a poc, la legislació pateix modificacions segons avança el negoci. A Madrid, per exemple, el Tribunal Superior de Justícia, ha anul·lat la normativa que requeria una estada mínima de 5 nits i, en el cas de Barcelona, l’Ajuntament s’ha plantat en ferm per podercontrolar el lloguer turístic d’una forma efectiva, congelant la concessió de llicències, una mesura que no ha estat del gust de tothom.

La Generalitat de Catalunya ha publicat al seu web tota la normativa reguladora existent per propietaris en relació a l’estat de l’habitatge, la regulació del lloguer d’habitacions, etc. així com respostes a preguntes interessants i importants si es vol destinar l’immoble a lloguer turístic. Es pot consultar aquí.

—-
Idea original a The House Homestaging

Recent Posts

Leave a Comment