“Lloguer, compra o marxar?”

El passat 31 de maig, Immaculada Amat, Consellera d’Amat Immobiliaris, i José Garcia-Montalvo, catedràtic del departament d’economia i empresa de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, van oferir una conferència a l’Ateneu Barcelonès sota el títol: Els pisos a Barcelona: Llogar, comprar o marxar?

Preguntes com: Com resolem el problema actual de l’accés a l’habitatge? Hi ha una nova bombolla immobiliària a Barcelona? Fer habitatges als baixos és una solució o buidarà els barris de comerços i incrementarà la inseguretat? Cal construir més habitatge públic de lloguer o també afavorirà l’increment de preus? Es van posar sobre la taula per tal de poder resoldre la incògnita que hi ha sobre el mercat barcelonès actual de lloguer.

L’economista García-Montalvo va analitzar el mercat immobiliari des d’un punt de vista generalista, tenint en compte la seva evolució en els últims 10 anys per poder fer una aproximació del seu futur

Per la seva banda, Imma Amat va explicar amb detall com s’ha comportat el sector el 2017,  tant en lloguer com en venda, sempre basant-se en números reals i transparents d’Amat Immobiliaris amb els que es van il·lustrar els problemes del lloguer a la ciutat de Barcelona, segurament “el problema més gran que tenim avui com a societat” va afirmar, així com les possibles solucions que es podrien portar a terme.

La manca de producte fa que els preus es disparin. Les causes són moltes, algunes d’elles ja no tindran mai solució, com la venda d’edificis per raó de cessió entre 2000 i 2005 per part de l’Ajuntament. Segons Imma Amat, “si s’haguessin conservat només que la meitat, ara mateix tindríem un parc d’habitatges de lloguer molt important”.

L’altre factor que influeix molt en aquesta manca de lloguer és l’ús turístic de molts immobles, així com el desmembrament de grans patrimonis per herències. A més, hi ha d’altres factors que fan que els propietaris no estiguin disposats a posar en lloguer el seu patrimoni. La poca seguretat jurídica, la lentitud en els desnonaments i els constants canvis fiscals són aspectes que perjudiquen el futur del parc de lloguer.

Immaculada Amat afirma que “les propostes des d’Amat són simples i fàcils de duu a terme, sempre que hi hagi voluntat política”:

  • Lleis clares i transparents
  • Crear societats público-privades gestionades de forma privada, amb control
  • Transformació de locals en habitatges

Per altra banda, també es va parlar de l’obra nova, un mercat que està funcionant molt positivament exceptuant algunes promocions de la ciutat de Barcelona que es van plantejar des del seu origen per un públic estranger i actualment es troben aturades.

Pel que fa a la comercialització de segona mà, tot i que el mercat funciona, se segueixen patint els problemes de la falta de professionalitat al sector, el que justifica el “tot s’hi val“.

En resum, i en paraules d’Immaculada Amat “2017 ha estat un bony any i, si no fem tonteries, el 2018 també ho serà”.