Quan els barcelonins van decidir no pagar el lloguer

Corria l’any 1931 a Barcelona. Després de l’Exposició Internacional de 1929 la construcció va patir una frenada en sec a per la qual milers d’immigrants que havien vingut des d’altres parts d’Espanya es van quedar sense feina. En aquell context, les famílies es van veure sense un sou per poder pagar el lloguer dels seus habitatges, uns habitatges precaris, compartits amb d’altres famílies i amb habitacions rellogades. La precarietat van fer que sorgissin les “cases de dormir” on per pocs cèntims es podia passar la nit, i els desnonaments es van convertir en l’ordre del dia. L’ajuda organitzada dels veïns per tal d’aturar-los no era suficient en un moment on les prestacions socials eren gairebé inexistents i tot sota la indiferent política del Govern de la República.

Amb aquest brou de cultiu, es va gestar la coneguda com a “Vaga de lloguers” que va ser recolzada per entre 45.000 i 100.000 famílies -segons el Comitè de Defensa Econòmica del Sindicat de la Construcció de la CNT, gestat aquell any i impulsor de la vaga-. Les exigències per aturar el moviment, que va néixer al barri de la Barceloneta, era la reducció d’un 40% dels lloguers i, davant la negativa, moltes famílies van deixar de pagar durant uns mesos. La protesta es va estendre ràpidament als barris més obrers de la ciutat, Poblenou, Sants i va arribar fins a Santa Coloma i L’Hospitalet.

Aquest període, que va anar d’abril del 31 fins al desembre del mateix any, va estar marcat per una forta repressió policial que detenia a aquells que re-ocupaven els pisos i es manifestaven. Hi va haver centenar de detinguts com a presos “governatius”.

Tot i la gran repressió, que va augmentar amb la vaga general del setembre del 31, va haver una victòria moral on la organització social de la gent als barris va ser imprescindible. Finalment, alguns propietaris van pactar una reducció del lloguer i es va aconseguir que la Cambra de la Propietat intentés una rebaixa fiscal així com la impulsió d’una assegurança de la renda dels pisos desllogats.