On posem el focus? La responsabilitat de l’Administrador

Recentment ha sortit a la premsa la lamentable noticia d’un administrador de finques que ha fet fallida deixant 16 comunitats en risc pels seus saldos. Immediatament,  es genera una alarma popular que, per comprensible que sigui, està portant a situacions que semblen ser el remei al problema, quan no ho són en absolut.

Parlem dels avantatges i desavantatges de tenir un compte propi per a l’administració de la comunitat.

És aquesta la solució? De cap de les maneres

Per poder treballar el dia a dia l’administrador ha de disposar de les claus d’accés al compte de cada comunitat, per tant, si volgués en una nit podria traspassar tots els saldos a on li convingués. Així doncs no hauríem guanyat res de res.

Si en un moment determinat manquen fons a un compte individual, senzillament es procediria a la devolució dels pagaments, en canvi, quan  un compte és de l’administrador i conjunt, s’estableix un sistema de compensacions que acaba beneficiant a totes les comunitats, donat que mai es podrà donar un cas de manca de pagament per manca de fons.

Tal i com nosaltres entenem l’administració de comunitats, que significa transparència total i comptabilitat a temps real,  pretendre que sigui possible treballant una a una cada importació de dades de cada comunitat és senzillament impossible.

La solució és molt diferent. L’administrador, com a professional responsable, ha de poder treballar amb les eines que consideri adequades.  En aquest cas, un compte únic per totes les comunitats perquè després sap que internament tot quedarà igualment col·locat a cada diari de comunitats però l’agilitat i rapidesa  passa a ser real  i absoluta.

El focus l’hem de posar en exigir a l’administrador la seva màxima professionalitat i això significa, sobretot, donar les garanties necessàries sobre els diners dels seus clients que té confiats.

AMAT té totalment cobert aquest tema, no només per la pòlissa col·legial aproximadament d’uns 25.000€ que té,  sinó per una altra  feta expressament des de fa més de 20 anys per un import de 2.000.000€.

És aquesta la veritable solució?

Lamentablement estem acostumats a que per no abordar realment un problema, es busquin falses solucions. El que no podem és seguir criteris com els d’Hisenda que ens tracta a tots com a presumptes defraudadors per no posar el focus i tota la força de la justícia als defraudadors reals.

La majoria dels administradors són excel·lents professionals, que fan la seva feina amb extrema responsabilitat , i l’únic que se’ls ha de demanar és que siguin eficients en la gestió, competents jurídicament, fiscalment, laboralment  i, sobretot, segurs amb la responsabilitat i, naturalment, donant un servei del segle XXI: tot online i tot a temps real.

Joana Amat

Direcció