Moltes normatives, difícil aplicació en aquest moment

En aquest país som de fer lleis a cada moment, i canviar-les constantment, en especial les que fan referència a l’Urbanisme i a l’Habitatge. Cada Govern ho canvia tot. És cert que són temes molt sensibles i que, per ideologia, cada Govern en té una visió diferent. A aquest ball de lleis, cal afegir-hi aquelles normatives que ens veiem obligats a aplicar com a membres de la UE. Moltes d’aquestes normatives afecten en especial als ja propietaris d’habitatges, en especial: el Reglament de Baixa Tensió, l’ITE i l’Eficiència Energètica.

La nostre empresa, AMAT, som clars defensors de la necessitat d’aplicar totes aquelles normatives que impliquin una major seguretat dels habitatges o una millor eficiència. Per això, cada vegada que es publica una normativa d’aquest tipus organitzem ràpidament una xerrada pels nostres clients, a fi de que un tècnic especialista en el tema pugui explicar-los d’una manera clara i entenedora en què consisteix, i les seves conseqüències pràctiques i econòmiques.

La veritat però és que totes aquestes normes han arribat en un moment difícil per a la societat i per els propietaris dels habitatges, ja que l’aplicació de totes elles implica una despesa important.

Si ens parem a pensar una mica més en el tema de l’eficiència energètica i en la imminent obligació de tenir el certificat per poder vendre o llogar, ens comencen a sorgir molts dubtes sobre l’idoneitat del moment d’aplicació. Per tal de veure on els trobem, la nostra empresa ha encarregat la certificació de 8 habitatges diferents (pisos i cases construïdes en un període que va des de 1980 fins fa només tres anys), i el resultat ha estat el que ja ens pensàvem:  tots els certificats ens demostren que el nostre parc d’habitatges és absolutament ineficient. Totes les proves ens han posat de manifest que els habitatges estan entre la lletra F i la G, és a dir, són molt ineficients. Davan d’això, què ha de fer el propietari? Ningú té els recursos per poder aplicar les correccions necessàries, és cert, però no té obligació de corretgir-ho, tan sols d’informar. Com a empresa comercialitzadora pensem que ja serà dificultós convèncer al propietari de que necessitem el certificat, perquè, en molts casos, abans de poder posar en venda o lloguer, li haurem de demanar que obtingui la cèdula de habitabilitat i el certificat d’eficiència energètica. Suposarien dues despeses al mateix moment, una cosa complicada però cal fer-la.

 

Immaculada Amat
Codirectora Gerent d’Amat Immobiliaris