La transparència i algunes coses més

De cop hem descobert la transparència, almenys en el sector immobiliari. És molt curiós, en diversos esdeveniments del sector als que he assistit en aquest últim mes, s’ha parlat de la transparència. En especial, a la Jornada immobiliària d’Esade, on diferents ponents van posar aquest tema sobre la taula i, alguns, amb un cert pessimisme:  si no hem estat capaços de convertir el sector en transparent durant la crisi, que és sempre un moment d’oportunitat per fer canvis, com ho farem ara que sembla que el sector es recupera?

La veritat és que cal fer varies revolucions en aquest sector i aquesta n’és una d’important.

Quan parlem de poca transparència ens referim a un bon grapat de coses:

– Immobles sense preu als portals

– No facilitar les dades i ratis de cada empresa

– No valorar amb els preus reals

– Donar informacions tendencioses

– Frivolitzar sobre les dades

És un tema en què hi hem de contribuir tots els que estem dins del sector, tant gestor de sòls, promotors, agents i l’Administració.

En relació a l’Administració, cal felicitar a la Generalitat per haver escoltat i posat en marxa un tema bàsic per la transparència del sector: un registre públic dels preus en què s’han realitzat les vendes i els lloguers als nostre país, i que es presentarà aquest Juliol.  És una eina que donarà credibilitat al sector però, en especial, oferirà seguretat als inversors internacionals que fins ara no entenien com era possible que no existissin publicacions oficials dels preus de les transaccions.

Un tema que no té a veure amb la transparència però sí amb la credibilitat del sector i en el que ens hi hauríem de posar, és el tema de l’eficiència energètica i la sostenibilitat perquè  hi ha alguna cosa que no hem fet bé. Tots en parlem i és un tema súper avançat des del punt de vista constructiu, però que no venem bé. Ningú ens fa preguntes sobre el tema a l’hora de comprar o llogar i, en canvi, és molt important des del punt de vista del confort i, en especial, de les despeses de manteniment posteriors. I, el més important, des del punt de vista del futur del planeta.

Imma Amat

Direcció