LA CASA D’ADVENT DE HATTINGEN

Hattingen, un petit poble a prop de Dusseldorf, acull un dels mercats nadalencs més bonics i coneguts d’alemanya, però no és només per això que se’l coneix. A més de les seves parades tradicionals, destaca una de les seves cases a la plaça central: La casa d’Advent.

 

HattingenImatge

advent-haus-2-dataImatge

hatingen2Imatge

La façana d’aquesta construcció típica dels Alps es cobreix amb els dies del mes de desembre que s’aniran descobrint a mesura que es va apropant el dia de Nadal funcionant com un calendari d’Advent. Què és però, el calendari d’advent?

El calendari d’advent, de tradició cristiana, és un almanac de “compte enrere” que indica els dies que manquen fins al Nadal des del dia 1 de desembre. De fet, la paraula “advent” prové de la paraula llatina “adventus” que significa “vinguda” o “adveniment”. Aquest període contempla la preparació espiritual per la la celebració del naixement de Crist i la seva durada sol ser de 22 a 28 dies.

calendarEl primer calendari d’advent que es coneix data del 1851 i va ser pintat a mà. No va ser fins 1908 que es va editar la primera versió impresa, obra de Gerhard Lang. Aquesta versió contenia vint-i-quatre estampes, a cada una de les quals normalment hi havia un personatge religiós dibuixat que cada dia havia de quedar al descobert. Als anys 20 es van començar a popularitzar els calendaris farcits de petites xocolatines i, tot i que és una tradició dels països germànics, és la que va arrelar a Catalunya i avui en dia tothom coneix, compra i gaudeix durant tot el mes de desembre.

A Mallorca però també hi tenen la seva versió. Hi havia uns de tradicionals amb neules decorades i, més modernament, paper treballat de la mateixa manera, que ara s’usa per a guarnir pessebres.

Actualment, hi trobem tot tipus de calendaris d’advent. No necessàriament han de ser de motius religiosos ni de xocolata, sinó que la característica principal és que cada dia amaga una sorpresa, però es pot fer de moltes maneres!

advent

 

,