Interessant debat sobre el moment actual d’Europa

El passat 25 d’abril vam assistir a la xerrada del Cercle d’Economia on es va tractar el tema “Visions d’un món en canvi: El perquè i les conseqüències de Xipre“. Jose Oliver, director del Departament d’Economia Aplicada a la UAB, Xavier Vidal-Folch, Director adjunt de El País i la moderadora Cristina Gallach, cap de Relacions Públiques del Consell de la Unió Europea, van dur-la a terme.

Creuen que la legitimitat de les Institucions no vindrà per les eleccions, vindrà per les polítiques que facin a aquestes Institucions.

Merkel mana però no lidera, ni sembla que ho vulgui fer per raons històriques. No es veu que hi hagi projecte, abans es súplia per l’àcord Merkel-Sarkozy, però ara a França no hi ha lideratge. Ara és diferent, França vol consensuar tot amb la resta de països i es troba amb: una Itàlia desgovernada, una Espanya que té prou feina, una Anglaterra que no hi és ni se l’espera… Això es podria substituir per un enfortiment de les Institucions, però avui no se sap què pensa el President Europeu. Tenim una Comissió sense iniciativa política i un Representant Exterior que no exerceix.

Si l’Euro fracassa, és el retorn als anys trenta. L’Euro neix malament, perquè va néixer per motius polítics amb la reunificació d’Alemanya que ningú volia. Ara hi ha països amb problemes enormes que voldríem que Alemanya ens mutualitzés el deute i no ho farà.

En Folch creu que la Unió Europea té un projecte implícit i que és un miracle que no hagi petat tot:

  • Ha resistit una recessió com feia 70 anys no es veia
  • Ha resistit un deute sobirà com no s’havia vist mai
  • Ha resistit la presa anglosaxona
  • Esta fent un projecte de forma desastrosa, però el fa