Els prostíbuls i les “carasses” de Barcelona

La professió més antiga del món Barcelona encara conserva vestigis arquitectònics que el pas del temps ha mantingut als més estrets carrers de Barcelona i que, en molts casos, ha passat desapercebut als ulls dels veïns i turistes.

Potser per la seva tradició portuària des d’època romana, essent porta d’entrada de mercaderies per a la resta d’Europa, Barcelona ha tingut una estreta relació amb la prostitució, ja que se sap que els mariners, almenys en els segles XVII-XVIII, tenien fama d’usuaris actius. La llegenda explica que es feien promeses a la Verge de fer feliç una dona si se salvaven de la mala mar, el que havia portat a treure de “la mala vida” a algunes prostitutes dels bordells de la ciutat.

En aquells anys en què les llums de neó de colors encara no existien, s’empraven altres sistemes d’identificació de prostíbuls per evitar confusions als portals. Existia un codi de senyals els quals actualment encara es conserven alguns al Barri Gòtic. Els bordells estaven obligats a pintar les parts baixes de les cases de color vermell per representar la luxúria, pintar el número de la porta més gran que altres edificis i col·locar ‘carasses’.

 

Carassa a MirallersFoto: Enric Borràs

Les ‘carasses’ són figures de pedra que representaven el cap de dimonis o sàtirs, fèmines o incertes representacions amb cares pecaminoses. Són elements arquitectònics que destaquen a les cantonades dels edificis que anteriorment havien bordells.

L’origen d’aquestes es remunta al segle XVII i es posterior a 1640, a la guerra dels “Segadors”. Es creu que en aquesta data es van instaurar aquestes mesures per tal que els soldats de les tropes espanyoles poguessin trobar fàcilment els bordells. Una anècdota és que a mitjans del segle XX encara es podia veure pintats de vermell un parell de bordells al centre de Barcelona.

Papamosques_CarassaFoto: Enric Borràs

El ‘Papamosques’ és potser la més coneguda de la ciutat, ja que té nom! Sembla que és una rèplica d’una figura de la catedral de Burgos i està situada entre els carrers de les Mosques i Flassaders, on hi havia un prostíbul d’alta qualitat.

Carassa del Carrer de les PansesFoto: Enric Borràs

En el blog ‘Altres Barcelones’ es destaca aquesta figura tan característica. És una de les més destacables i es troba al Carrer de les Panses, un petit carrer amagat a Ciutat Vella. Tot indica que el nas apunta a un possible bordell ja que específicament només assenyala una planta i és una clara estratègia per indicar no molestar als altres residents…

Afortunadament Barcelona pot presumir d’història i conserva molts dels elements que la il·lustren que, tot i que més val donar-se pressa per trobar-los; la transformació de la ciutat farà que s’eliminin més aviat que tard.