Els bilionaris veuen més enllà de les dades immobiliàries

Un munt de multimilionaris estan posant els seus diners en el mercat immobiliari espanyol. Per què?

Bill Gates, l’home més ric del món, ha invertit en 2013 més de 113,5 milions d’euros en el mercat immobiliari espanyol a través de FCC, una empresa immobiliària amb seu a Barcelona. Dos anys més tard, George Soros i Carlos Slim, entre les fortunes més grans del món, es van unir a ell i vna fer una gran aposta en la recuperació del mercat immobiliari espanyol.

La raó principal? L’economia, senzillament. Cap d’ells va al·legar el preu dels immobles o d’altres estudis estadístics com raonament per invertir.

ELS MULTIMILIONARIS VEUEN MÉS ENLLÀ DE LES DADES IMMOBILIÀRIES

Les estadístiques tradicionals com els preus de l’habitatge o el volum de vendes ens diu on som, però els hi falta el context necessari per fer prediccions a l’estil de Bill Gates. Per apostar en el futur, les empreses immobiliàries necessiten tenir una visió més creativa del mercat. Per exemple, les dades de turisme no tendeixen a ser una part important del titular immobiliari, però Tenen aquestes dades cap valor com a indicador addicional?

turisme vs compres

Frontur ha anunciat un increment de l’11,4% en les arribades de turisme al gener/febrer de 2016 des de les fonts principals d’inversors immobiliaris a Espanya, que inclouen Anglaterra, Itàlia, Alemanya, Bèlgica i els països nòrdics.

MÉS SIGNES

Observar el mercat com un multimilionari no requereix un profund coneixement de l’economia, si tenim en compte algunes preguntes molt simples:

  • Vénen estrangers a Espanya?
  • Poder permetre’s comprar?
  • És l’habitatge espanyol una bona inversió?

ALGUNES DADES MÉS SIGNIFICATIVES

1. Creixement del PIB

Un creixement elevat del producte interior brut en general significa compradors feliços i ens ofereix una manera ràpida de saber si els inversors internacionals tenen ganes de gastar. Per altra banda, Espanya i Alemanya però de forma continuada i Anglaterra supera les dades de la zona euro amb un creixement del 2,9%. D’altra banda, els compradors russos seran més difícils de trobar ja que el país està creixent a 0,6%.

2 Les tases de canvi per a monedes vs. IPV

La moneda és una diferència evident per als compradors internacionals i un euro feble pot portar una venda d’habitatge més barat. Els compradors britànics tenen ara un 25% més poder adquisitiu del que va ser el 2008 quan la lliura va reduir considerablement l’euro. En qualsevol cas, l’efecte pot ser ampliat molt més si tenim en compte l’índex de preus de l’habitatge.

Per exemple: Imagina un comprador britànic que s’enamora d’una casa costant 200.000 € el 2008 – un cost de £ 196,000. El IPV diu que la mateixa casa ara costa 31% menys i la major taxa de canvi d’avui, la mateixa casa podria costar fins al 43% menys.

3 Valors de Llogar

Alguns compradors internacionals es traslladen a Espanya, però molts no ho fan. Aquests inversors estan buscant una sòlida rendibilitat en les seves inversions ja sigui incrementant el valor de l’habitatge o mitjançant ingressos de lloguer. L’augment en els ingressos augmenta el rendiment i tranquil·litza els compradors internacionals. És la manera més fàcil de seguir-los és comportament de l’IPC (cost de la vida).

Bàsicament, l’únic problema al mercat espanyol, són les lleis restrictives per a lloguer a curt termini. En una economia de tipus AirBnb, es podrien suprimir les ganes de compradors fent el lloguer vacacional molt més complicat.

Sian Burton

Kyero.com