Quina és la història de l’edifici espanya?

Des de la compra de l’Edifici Espanya, a Madrid, pel grup empresarial xinès Wanda el 2014, el flux de notícies del conflicte no ha parat.

Després de la seva venda el 2005 per part de Metrovacesa per un total de 389 milions d’euros i la posterior adquisició del 50% de l’edifici per Santander Real Estate, l’edifici va ser finalment tancat el 2012 fins dos anys més tard, quan Wang Jianlin, l’home més ric de la Xina, es va interessar en ell. El grup especialitzat en hotels i botigues de luxe, el va adquirir per 256 milions d’euros.

Façana de l’edifici Espanya
Fachada Edificio España

Edifici Espanya des de l’aire

Construcció de l’Edifici Espanya el 1948

 

Però, Què és realment l’edifici Espanya? Quina és la seva història?

L’Edifici Espanya, d’estil neobarroc i obra dels germans Otamendi, José Maria i Julian, propietaris de la Companyia Immobiliària Metropolitana, va començar la seva construcció el 1948 al centre de Madrid, a plaça Espanya. Es va acabar cinc anys més tard, temps rècord a l’època i, amb les seves 25 plantes i 117 metres d’alçada, es convertiria en el gratacels més alt d’Europa. Era tan imponent que el van batejar “l’edifici tac”, per la gran quantitat de paraulotes que la gent deixava anar en veure l’imponent estructura per primera vegada.

A més d’aquests, va batre altre rècords:

  • Va costar 210 milions de pessetes, una gran suma en la dècada de 1950.
  • Tenia 32 ascensors.
  • Tenia un restaurant a la planta superior, amb piscina!

Fins al 2006 albergava l’ Hotel Crowne Plaza, un centre comercial, pisos i oficines i, des de la seva construcció, va ser considerat un dels grans elements identificatius de la dictadura franquista, ja que el règim havia de projectar una nova imatge internacional.

Després de la seva venda, l’edifici va caure en l’oblit, i el seu interior es va reduir a runa.

edificio_espana_03

Interior de l’edifici

Actualment, l’edifici és notícia pel conflicte d’interessos entre l’Ajuntament de Madrid i Wanda. Pel que sembla, la façana està protegida per la Llei de protecció dels edificis històrics, per tant, no es podria demolir, com era la primera intenció de Jianling, que pretenia desmuntar,-la restaurar-la i tornar-la a muntar.

A data d’avui, 4 de febrer, el grup xinès afirma als mitjans de comunicació que està considerant la seva venda a causa de les dificultats trobades per desenvolupar el seu projecte.